Kirja vs. koulutus

Kirjat ja kouluttautuminen liittyvät tiiviisti toisiinsa, ja harvaa koulutusohjelmaa pääsee läpi lukematta yhtäkään kirjaa. Niiden voidaan kuitenkin ajatella olevan myös vaihtoehtoja toisilleen. Kirjasta saa usein samat tiedot kuin koulutuksesta, ja tekstissä asioita on monesti pystytty analysoimaan jopa perusteellisemmin. Lisäksi kirjoilla on yksi erityinen etu koulutuksiin nähden: hinta.

Koulutusten hinnat nimittäin hipovat usein taivaita. On toki ymmärrettävää, että johtamisgurun henkilökohtaisesta opastuksesta ollaan valmiita maksamaan kymmeniätuhansia euroja. Silti tulee mieleen, eikö tuota tietämystä voisi kirjoittaa puhtaaksi ja jakaa paljon suuremmalle yleisölle?

Cynthia Montgomery näyttää mallia. Montgomery on toiminut Harvard Business Schoolin maailmankuulussa Owner/President Management (OPM) -ohjelmassa johdon kouluttajana. Jo ensimmäinen opetusjakso maksaa 33 000 dollaria. Nämä strategiaopit eivät siis ole olleet kenen tahansa ulottuvilla.

Cynthia A. Montgomery: Strategisti

Kokemus koulutusohjelman opettajana inspiroi Montgomeryä kuitenkin kirjoittamaan aiheesta kirjan. Työskentely ohjelmaan osallistuneiden johtajien kanssa sai hänet kyseenalaistamaan vallitsevan käsityksen strategiasta ja muodostamaan kokonaan uuden näkemyksen strategistista, johtajasta.

Strategisti-kirja on syntynyt lukemattomien keskustelujen ja koulutustuntien pohjalta, ja siinä Montgomery jakaa uudistuneen näkemyksensä siitä, mitä strategia on, miksi sillä on merkitystä ja miten sitä johdetaan. Kallisarvoiset opit on tiivistetty kansien väliin, ja kaikeksi onneksi hintakin on saatu pysymään alle kymppitonnissa.

Joku voisi sanoa, että kirjasta jää puuttumaan keskustelun ja kokemusten jakamisen hyöty. Mitä mieltä olet? Voittaako kirja koulutuksen 6–0? Vai toisinpäin? Kyse on varmasti myös yksilöllisistä oppimistyyleistä. Toisille sopii keskusteleva lähestymistapa, toiset tykkäävät pohdiskella asioita hiljaa mielessään.

Strategisti ilmestyi 16.10. Lue myös Strategistin kääntäjän haastattelu!

Vastaa