Ammattina kirjailija: Tony Dunderfeltin haastattelu

Tony Dunderfelt

Psykologi Tony Dunderfelt on ammattikirjailija kahdessakin merkityksessä: hän kirjoittaa ammattikirjoja ja on ammatiltaan kirjailija. Kirjoissaan hän hyödyntää psykologian tutkimustuloksia ja nivoo niistä konkreettisia käytännön työkaluja ihmisten väliseen kanssakäymiseen ja omien voimavarojen kehittämiseen.

Tony Dunderfeltiltä ilmestyi 23.10. uusi kirja Konttorikemiaa – seitsemän avainta hyvään yhteistyöhön. Sen kunniaksi kyselimme kirjailijan kuulumisia ja ajatuksia kirjailijuudesta.

Urasi aikana olet ehtinyt kirjoittaa lähes parikymmentä kirjaa. Millaisia aiheita ne käsittelevät, ja mistä saat aiheita kirjoihin?

Kirjani käsittelevät ajankohtaisia psykologisia aiheita, ja yritän nostaa aiheita pinnalle jo ennen kuin ne nousevat esiin esimerkiksi mediassa. Kirjaani Elämänkaaripsykologia sain aiheen, kun opiskelin psykologiaa ulkomailla ja huomasin silloin, että aikuisten kehitysvaiheet olivat ajankohtainen puheenaihe.

Esimerkiksi Minä-kirjassani käsitellään stressin hoitoa ja tunteiden vaikutusta, ja siinä tavoitteenani on ollut antaa mahdollisimman konkreettiset ohjeet stressin hoitoon kaikille. Kirjoissani hyödynnän siis ajankohtaista psykologista tutkimusta ja pyrin tuomaan sitä koko kansan käyttöön.

Millaisista aiheista kirjoitat mieluiten?

Koen tärkeiksi aiheiksi etenkin itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaidot. On tärkeää ymmärtää, miten oma psyyke toimii. Aivan kuten lääkäri tietää, miten keho toimii, psykologian keinoin voi ymmärtää, miten ajatukset, tunteet, intohimot vaikuttavat ihmisessä. Kuten lääkäri osaa käsitellä verenvuotoa, osaa psykologi sanoa, miten pelko, ärtymys tai v-käyrä toimivat ihmisessä. Lempiaiheitani ovat siis itsetuntemus, eli miten psyyke toimii, sekä vuorovaikutus, eli ihmisten väliset tunteet ja toiminta.

Pitäisikö psykologiasta ammentaa enemmänkin asiaa ammattikirjoihin? Mistä aiheesta erityisesti tarvittaisiin oppaita?

Kirjoja on kirjoitettu työyhteisön kehittämisestä ja työhyvinvoinnista, mutta niissä liikutaan yleisellä tasolla ja pohditaan, miten asioiden tulisi olla. Tulisi kuunnella, tulisi olla hyvä vuorovaikutus työpaikalla. Oma tarkoitukseni on kirjoissani kuvata tarkalleen, miten tilanteissa käytännössä toimitaan.

Missä tapaat kirjoittaa kirjoja? Kirjoitatko esimerkiksi kahviloissa tai mökin rauhassa?

Olen monesti lähtenyt kirjoittamaan ulkomaille, muun muassa Thaimaahan, Kuubaan, Granadaan, Lontooseen. Eri paikkoihin on hauska lähteä, ja on kirjailijan vapaus lähteä muualle kirjoittamaan, jos teksti ei synny kotona. Tätä vapautta olen hyödyntänyt sen jälkeen kun aloin kirjoittaa ammatikseni. Vaadin kuitenkin ehdotonta rauhaa, ja luova teksti syntyy kirjailijan kammiossa.

Uusin kirjasi on Konttorikemiaa – seitsemän avainta hyvään yhteistyöhön, ja se kertoo työpaikan ihmissuhteista ja henkilökemioista. Mihin tarpeeseen tämä kirja tuli? Eivätkö ihmiset osaa käyttäytyä kunnolla edes työpaikalla?

Kyse on työyhteisötaidoista. On tyypillistä, että työpaikalla jokaista pidetään fiksuna ja luovana ihmisenä. Jotta tämä tulisi esiin läpi organisaation, ihmisten on kohdattava toisensa, riippumatta iästä tai sukupuolesta. Työyhteisössä ihanteet ovat avoimuus, reiluus, toisten kunnioittaminen, rakentava yhteistyö ja luovuus. Kirjan avulla on tarkoitus tuoda ihanteet käytäntöön ja tarjota käytännön vinkkejä. Yleensä osaamme kyllä julistaa työyhteisötaitoja, mutta emme osaa käytännössä käyttäytyä.

Mitä toivot ihmisten oppivan lukemalla Konttorikemiaa-kirjan?

Kirjalla on oikeastaan kunnianhimoinen tavoite: että kaikissa työpaikoissa opittaisiin ymmärtämään ja sisäistettäisiin hyvän yhteistyön avaimet. Jos kaikissa työyhteisöissä opittaisiin käyttämään yhteistyön seitsemää avainta, tulevaisuudessa voitaisiin eri tilanteissa sanoa esimerkiksi, että ”nyt käytetään 3. avainta” tilanteen ratkaisemiseksi. Nämä työyhteisötaidot ovat oikeastaan aika helppoja oppia, joten niitä toivoisi käytettävän.

Mitä seuraavaksi? Onko sinulla uusi kirja suunnitteilla?

Minulla on jo mielessä joitakin psykologisia aiheita, joista haluaisin kirjoittaa, kuten perinpohjainen selvitys tunteista. Sen lisäksi tarkoitukseni on laajentaa kirjoittamisen repertuaaria romaaneihin, ja työn alla on myös näytelmiä. Tarkoitus on kirjoittaa myös filosofinen pääteokseni, jossa käsittelen sitä, mitä on olla ihminen.

Esiinnyt kuulemma syksyllä myös televisiossa.

Kyllä, Elämä pelissä tulee ulos Ylen TV2:lta tänä syksynä. Se on tuotantoyhtiö Tarinatalon reality-sarja, joka on jo myyty moneen maahan. Ohjelmassa valmennetaan julkisuuden henkilöitä elämän solmukohdissa. Toimin ohjelmassa valmentajana muutaman muun asiantuntijan tavoin, ja oma asiakkaani on Nina Mikkonen.

Olet kirjoittanut muun muassa ilon psykologiasta. Mitä vinkkejä annat suomalaisille, jotta pohjoisen pimeys tuntuisi vähemmän lannistavalta?

Käytännön neuvoina: kannattaa aloittaa jokin harrastus, kuten tanssi, tai käydä vaikka erilaisilla luennoilla hakemassa vaihtelua. Mutta elämässä on aina kaikenlaisia vastoinkäymisiä ja tyhmiä asioita tapahtuu. Joskus sitä on yksinäinen ja pelkää, mutta emootioita voi säädellä ja kontrolloida. Tunteet helposti karkaavat emootioiksi. Negatiiviset tunteet itse asiassa antavat energiaa; on hyvä surra, mutta kannattaa tehdä jotain, etteivät tunteet jää pyörimään päähän, jolloin niistä voi tulla emootioita. Tätä voi verrata pölyn kasautumiseen: pieni määrä tomua sängyn alla ei haittaa, mutta kun se jää lattialle pyörimään, muodostuu suuria villakoiria, jolloin lika muuttuu ongelmaksi.

Haluaisitko lopuksi antaa jonkin kirjavinkin blogin lukijoille?

Psykologisesta ja filosofisesta kirjallisuudesta kiinnostuneille suosittelen Bruce Liptonin kirjoja, esimerkiksi The Biology of Belief -kirjaa. Lipton on biologi, joka kirjoittaa psyyken ja aivojen suhteesta.

Tony Dunderfelt on haastateltavana myös Helsingin kirjamessuilla. Tapaat hänet Akateemisen kirjakaupan osastolla lauantaina 27.10. klo 17.

Vastaa