Vierasbloggaaja Johannes Hesso: Sote-uudistus luo businessmahdollisuuksia

Johannes Hesso

Kunta- sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus muuttaa alan yritysten ansaintamahdollisuuksia. Pienen sote-organisaation toimintaympäristössä on paljon signaaleja, jotka oikein hyödynnettynä mahdollistavat lisäarvoa luovan palvelun tuottamisen. Pieni ja ketterä erikoistuja pärjää aina!

Keväällä 2013 saanemme konkreettisia tuloksia perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä kunnissa. Siinä riittää jaettavaa myös erikoistujille. Palvelusetelit sen sijaan luovat sote-yrittäjille mahdollisuuksia haalia uusia asiakkaita jo tälläkin hetkellä. Aloilla, joilla palveluseteleitä käytetään, asiakas voi itse päättää minkä toimijan luona asioi.

Siis hetkinen, asiakkaat saavat seteleitä, joita voivat käyttää valitsemansa kunnan hyväksymän palveluntuottajan luona asioidessaan. Palvelusetelijärjestelmä lisää asiakkaan valinnanvapautta ja suosii kustannustehokasta erikoistujaa.

Sote-yrittäjä, erikoistu ja luo kysyntää palveluillesi!

Teknologisen kehityksen ohella nuorten henkisen ja fyysisen kunnon tila luo ansaintamahdollisuuksia sote-yrittäjälle. THL:n julkaiseman tutkimuksen mukaan joka viides 1987 syntynyt kärsii mielenterveysongelmista. Edelleen ylipainosta sekä tuki- ja liikuntaelinvammoista, joita yleensä löydetään uransa loppuvaiheessa olevilta hävittäjälentäjiltä, kärsii ällistyttävän suuri osuus alle täysi-ikäisistä nuorista. He eivät juurikaan urheile ja lentävät hävittäjillä korkeintaan öisin bittiavaruudessa; he pelaavat itsensä pilalle! He ovat nykyisiä ja tulevia kuntoutuksen asiakkaita. Sote-yrittäjä, oletko miettinyt miten sitoutat bittejä hengittävän sukupolven asiakkaaksesi?

Lukota älä kurista!

Y-sukupolven nuoriso vihaa sitoutumista mutta he viihtyvät pelimaailmassa ja sosiaalisissa yhteisöissä. Luo heille lisäarvoa pelillistämällä tuottamasi palvelu. Apple hyödynsi aikoinaan menestyksekkäästi lock-in-strategiaa – lukottamista – asiakkaan sitouttamisessa omenakansaksi. Tee sinä sama ja sitouta nuori asiakas hänen omilla pelisäännöillään. Heitä on tarjolla sinulle pilvin pimein ja vieläpä digitaalinen palvelusetelinippu kädessä.

Teknologialle on tyypillistä monistettavuus, usein isot alkuinvestoinnit sekä kilpailijalle helppo lainmukainen kopioitavuus. Pilvisovellukset toimivat hyvänä esimerkkinä teknologisesta kehityksestä, joiden potentiaali sote-sektorilla on huikea. Terveystietoja säilytetään jo nyt pilvessä. Edelleen vanhusten hoidossa hyödynnetään lähes rajattomasti skaalautuvia pilvisovelluksia sekä mobiiliteknologiaa. Hyvänä esimerkkinä edelläkävijyydestä käy Lahden kaupungin kotihoidon palvelut. Kirjoitin keväällä 2012 kirjan Rakenna hyvinvointialan menestystarina. Siinä ikääntyneiden hyvinvointipalveluihin erikoistunut yritys rakennetaan vaihe vaiheelta strategisen suunnittelun näkökulmasta. Pilvisovellukset ovat kirjan yritystapauksessa vahvasti mukana.

Sote-yrittäjä, ole avoin teknologisen kehityksen mahdollisuuksille!

Nuoret ja pelillistäminen

Palvelusetelit saa myös digitaalisesti. Sote-yrittäjä, toimiiko sinun palvelusi digitaalisesti. Lock-in-strategia on sitä, että sitoutat asiakasta esimerkiksi teknologian avulla yritykseesi: ostamaan enemmän. Silti sote-ammattilaisen työ ei muutu turhaksi. Digitaalisuus luo lisäarvoa sitouttamalla nuoren asiakkaan omatoimiseen harjoitteluun kotona esimerkiksi pilvisovelluksena toteutettavan terveyspalvelun avulla. Harjoittelu on osa peliä, jossa kehitys tilastoituu, ja on nuoren niin halutessa jaettavissa pilven sisäisessä yhteisössä tai sosiaalisessa mediassa. Parhaimmillaan hän jakaa onnistumisiaan kuvin ja kertomuksin sadoille kavereilleen. Asiakas on paras markkinoija vai mitä!

Hyvän esimerkin tarjoaa yhden miehen mikroyritys Ekonomisti Valmennuskurssit, jonka pilvessä Kauppakorkeakouluun pyrkivät oppivat, tekevät testejä, kilvoittelevat ja mikä parasta, treenaavat sitä osa-aluetta, jossa tilastoinnin mukaan huonoiten pärjäävät. Sovellus on tekoalyä hyödyntävä ja mobiiliyhteensopiva yhdistelmä Google Cloud- ja Amazon web services -alustaa. Tuleva yhteiskunnan tukipilari siis voi harjoitella ja seurata sijoittumistaan luku-urakassa metrossa napit korvilla ja lippa vinossa. Tekoäly ohjaa harjoittelemaan sitä, missä hän pärjää huonoiten.

Yrityksen ulkoisen ympäristön kehitys luo siis mahtavat puitteet innovatiiviselle ja ennakkoluulottomalle sosiaali- ja terveysalan toimijalle.

Sote-yrittäjä: toimi ja erikoistu! Aika on kypsä.

– Johannes Hesso,

www.innostavalmennus.fi

 

Lisätietoa aiheesta:

http://www.imedicalapps.com/2012/05/kaiser-permanente-launches-health-manager-app-itunes/

http://www.ikateknologia.fi/

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Vierasbloggaaja Johannes Hesso: Sote-uudistus luo businessmahdollisuuksia

  1. Paluuviite: Googlailijasta fysioterapeutin asiakkaaksi | Ammattikirja.fi

Vastaa