Mistä on hyvä ammattikirja tehty?

ID-10055288Aloitatko sinä uuden vuoden tarttumalla oman alasi ammattikirjaan? Millaista on sinun mielestäsi hyvä ammattikirjallisuus? Viekö se lukijan mennessään vai onko se vain tylsä velvollisuus? A-lehtien kehitysjohtaja ja tietokirjailija Nando Malmelin kirjoitti aiheesta viime vuonna Talouselämään ”Tässä ovat yrityskirjan viisi hyvettä” -nimisen artikkelin.  Siinä hän nosti hyvän ammattikirjan ominaisuuksiksi näkemyksellisyyden, lukijalähtöisyyden, helppokäyttöisyyden, laadukkuuden ja vaikuttavuuden. Mitä hän näillä ominaisuuksilla tarkoittaa?

Malmelinin mukaan näkemyksellinen ammattikirja kyseenalaistaa, provosoi ja herättää keskustelua. Se siis luo jotakin uutta, kehittää työyhteisöä ja jopa kasvattaa lukijaansa niin ammattilaisena kuin ihmisenäkin. Ammattikirjan lukijalähtöisyydellä Malmelin taas tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kirja kohtaa lukijansa tarpeet. Helppokäyttöinen ammattikirja on hänen mukaansa selkeästi jäsennetty ja sujuva lukea. Laadukkaaksi ammattikirjan voi luokitella silloin, kun se on suunniteltu, toimitettu ja toteutettu laadukkaasti unohtamatta tuotteen visuaalisuutta.

Vaikuttava ammattikirja muuttaa asioita. Nando Malmelin toteaakin kirjoituksessaan: ”Parhaimmat yrityskirjat ovat syvästi vaikuttavia: ne muuttavat toimialan perusteita tai ammattikunnan ajattelua. ” Onko tämä jo liikaa luvattu? Voiko ammattikirjalla olla sinun mielestäsi näin syvällinen vaikutus? Malmelinin mukaan vaikuttavissa ammattikirjoissa ei kuitenkaan selitetä kaikkea, vaan niissä osataan kysyä oikeita kysymyksiä antamatta valmiita vastauksia.

Onko sinulla lukukokemuksia ammattikirjoista, jotka ovat olleet edellä esitetyn tapaan näkemyksellisiä, lukijalähtöisiä, helppokäyttöisiä, laadukkaita tai vaikuttavia? Miten sinä kuvailisit hyvää ammattikirjaa? Haluaisitko jakaa nämä lukukokemuksesi Ammattikirja.fi-blogin lukijoille?

Luethan myös Ammattikirja.fi-blogissa aikaisemmin ilmestyneet ammattikirjoja käsittelevät postaukset Ruuhkaratikassa vai iltasatuna? – Missä ammattikirjoja luetaan?, ammatti- ja vapaa-ajan kirjojen eroja pohdiskelevan Vapaa-ajan lukemista ja ammattikirjojen kieltä käsittelevän Ammattikieli – valtti vai vihollinen?

Hyvää alkanutta uutta vuotta 2013 ja antoisia lukukokemuksia ammattikirjallisuuden parissa!

Anu Miller, toimittaja, kauppakamari

Yksi kommentti artikkeliin ”Mistä on hyvä ammattikirja tehty?

  1. Paluuviite: Ammattilainen ja kirjat | Ammattikirja.fi

Vastaa