Bisnesteoria ei ole vain bisnesteoria

Miten mittaat elamaasiMiltä kuulostaa ajatus bisnesteorioiden soveltamisesta omaan elämään? Aluksi ehkä kaukaa haetulta, mutta toisaalta – antaudutko mieluummin sattuman vietäväksi kuin käytät hetken asioiden suunnitteluun ja arviointiin?

Teoriat auttavat ymmärtämään, mikä saa jotakin aikaan ja mitkä vaikutukset erilaisilla valinnoilla, päätöksillä ja toimilla on asioihin. Teoria ei ole sattumanvarainen, vaan ennakoi testatusti tulevaisuutta. Teorioihin kannattaa siis tutustua ja tukeutua, kun johtaa yritystoimintaa tai tekee liiketoimintaan liittyviä päätöksiä.

Teorioiden ymmärtäminen saattaa kuitenkin olla ratkaisevaa myös sen kannalta, valitseeko ihminen itselleen sopivan ammatin, onnistuuko hän ihmissuhteissa ja pysyykö hän kaidalla tiellä vai sortuuko petoksiin.

Yritysmaailmassa kehitetyt teoriat pätevät yhtä lailla oman elämän suunnitteluun kuin liiketoiminnan kehittämiseen, väittää Clayton Christensen, Harvard Business Schoolin professori, joka vuonna 2011 valittiin maailman vaikutusvaltaisimmaksi bisnesajattelijaksi. Hänen juuri suomennetussa kirjassaan Miten mittaat elämääsi? bisnesmaailman teorioita sovelletaan ihmisen oman elämän haasteiden ratkaisemiseen. Kirja pohjautuu Harvard Business Schoolissa sekä muutamissa muissa yliopistoissa tehtyyn tutkimustyöhön, ja sen sisältö on testattu erikokoisissa yrityksissä ympäri maailman.

Christensen itse sanoo käyttäneensä kirjassa esittelemiään teorioita omassa elämässään ja todenneensa niiden olleen vahvoja työkaluja. Hän toivoo, että jotkut niistä olisivat olleet hänen käytettävissään nuorena, kun eteen tuli ongelma, joka vaati ratkaisua.

Oletpa itse nuori tai jo elämässä kolhiintunut, koskaan ei liene liian myöhäistä alkaa miettiä, millä mittareilla elämäänsä oikein arvioi.

Vastaa