Etätyö on jo Out?

Marissa_Mayer_at_TechCrunch_2012_II_(crop)

Etätyö on ollut viime vuodet työelämässä Se Juttu. Etätyö on vaikka mitä: se on joustavaa,  se on tehokasta ja se vielä hienosti kuvastaa, miten yrityksessä luotetaan työntekijään. Ja kaiken lisäksi etätyö on ekologista: Kansallisena etätyöpäivänä 21.9.2012 työntekijöiltä jäi ajamatta 570.000 kilometriä turhia työmatkoja, mikä vastasi 89.000 kilon säästöä hiilidioksidipäästöissä. Niinpä moderneimmissa  IT-alan firmoissa työntekijöitä ei enää juuri konttorilla näy ja vanhoillisimmatkin työnantajat ovat vastentahtoisesti alkaneet raottaa ovea etätyölle.

Mutta maailmalla näkyy jo merkkejä uudesta orastavasta trendistä: etätyö onkin Out. Marissa Mayer (kuva: Wikipedia) siirtyi vuonna 2012 edelläkävijäyritys Googlen johtoportaasta kompuroivan internetjätin Yahoon johtoon. Mitkä olivat Mayerin lääkkeet, päättikö hän johdattaa uuden yrityksensä googlemaiseen lentoon hakukonekuninkaan moderneilla opeilla? Ei, päinvastoin. Hän päätti rajoittaa Yahoon työntekijöiden mahdollisuuksia etätyöhön.

Miksi huippujohtajana pidetty Mayer teki tämän ratkaisun? Halusiko hän ehkä näyttää uusille työntekijöilleen, kuka on pomo? Todennäköisesti päätöksen taustalla on paljon dataa ja huolellista harkintaa. Mayerin on täytynyt ajatella, että etätyön haitat ja kustannukset ovat hyötyjä suuremmat!

Miksi etätyö ei toiminut? Yahoolla on varmasti käytössään hienoimmat etätyön välineet ja salamannopeat tietoliikenneyhteydet. Helppo vastaus olisi, että kysymys on yksittäistapauksesta ja Yahoon organisaatiokulttuurin ongelmista. Vai olisiko kyse sittenkin siitä, että etätyön korostaminen on mennyt liian pitkälle ja samalla on vahingossa hukattu hyötyjä, joita saadaan, kun ihmiset kokoontuvat tapaamaan toisiaan kasvokkain? Alkaako tästä lähityön uusi tuleminen? Kerro sinä.

Etätyö ei ole ainakaan ainoa ratkaisu ja matkalippu menestykseen. Asta Rossin kirjassa Kulttuuristrategia annetaan lukuisia esimerkkejä omaleimaisista, menestyvistä yrityskulttuureista ja salaisuuksista näiden yritysten menestyksen takana. Välillä jo loppuunmyydyn hittikirjan uusi painos on valmistunut. Tilaa nyt omasi, niin tiedät, mistä yritysjohto ja HR puhuvat.

Yksi kommentti artikkeliin ”Etätyö on jo Out?

  1. Paluuviite: Ammattilainen ja kirjat | Ammattikirja.fi

Vastaa