Voitontavoittelu on yritysten eettinen päämäärä

Jaana Woiceshyn

Jaana Woiceshyn

Jaana Woiceshynin uutuuskirja Tulos ja moraali eettinen tie menestykseen haastaa perinteisen käsityksen, että egoismi tarkoittaa pahaa itsekkyyttä ja muiden ihmisten oikeuksien polkemista. Kirjassa Woiceshyn kuvaa, miten rationaalinen egoismi tarjoaa liike-elämälle tien voittojen eettiseen maksimointiin.Woiceshyn selittää egoismin periaatetta, josta monella saattaa olla väärä käsitys:

”Useimmat ihmiset ajattelevat egoismin tarkoittavan muiden ihmisten häikäilemätöntä hyväksikäyttöä oman edun saavuttamiseksi. Egoismi on kuitenkin positiivinen moraalikoodi, koska se perustuu siihen tosiasiaan, että pystyäkseen elämään ja ollakseen onnellinen ihmisen täytyy tavoitella ja saavuttaa arvoja: ruokaa, terveyttä, työtä, koulutusta, ystäviä, vapautta, pitkän tähtäimen liikemenestystä ja niin edelleen. Egoismin mukaan ihmisen tulisi pitää itseään tärkeimpänä arvonaan ja tavoitella muita arvojaan, koska sekä fyysinen hengissä säilyminen että ’hyvän elämän’ eläminen vaativat sitä.”

”Voimme olla kiitollisia markkinataloudelle ja yrityksille siitä, että meille on tarjolla jatkuvasti uudistuva kirjo elinmahdollisuuksia ja hyvää elämää edistäviä aineellisia arvoja ravitsevasta ruuasta ja lääkkeistä älypuhelimiin, rahoitusinstrumentteihin ja kulttuurituotteisiin. Jos voitto ja omistusoikeus kannustimina puuttuvat, tällaisia aineellisia arvoja ei luoda”, Woiceshyn sanoo.

Tulos ja moraali - eettinen tie menestykseen

Tulos ja moraali – eettinen tie menestykseen

Woiceshynin mukaan voitontavoittelu on yritysten ainoa oikea tavoite, mutta hän korostaa, ettei yrityskään saavuta tavoittelemiaan arvoja ja pitkän tähtäimen voittoa vilunkipelillä tai kyynärpäätekniikalla. Harhaanjohtamisella, hyväksikäyttämisellä ja petoksella ei saavuteta hyviä suhteita yhteistyökumppaneihin ja asiakkaisiin, ylläpidetä tuottavien työntekijöiden motivaatiota ja innovoida toimivia tuotteita ja palveluita. Ja vain niiden kautta yritys voi luoda arvoa asiakkaille ja sitä kautta osakkeenomistajille.

”Toisten riisto tai hyväksikäyttö eivät kuulu egoismiin, ensinnäkin koska on oman edun vastaista jos myös muut toimivat näin, ja toiseksi koska petoksella saavutetut ’arvot’ ovat kestämättömiä eivätkä voi johtaa omaan etuun pitkällä tähtäimellä”, Woiceshyn selittää. 

Woiceshynin mukaan yrityksen tärkein toimintaa ohjaava periaate tulisi olla oma rationaalinen etu. Pitkällä aikavälillä voittoa tavoittelevien yritysten täytyy kohdella kaikkia sidosryhmiään rationaalisesti eli oikeudenmukaisesti ja rehellisesti, koska vain siten ne voivat maksimoida oman ja osakkeenomistajien edun.

Woiceshyn on opettanut etiikkaa MBA- ja eMBA-ohjelmissa ja työskentelee tällä hetkellä Calgaryn yliopistossa. Tulos ja moraali -kirjan julkistustilaisuuden yhteydessä kirjailija kertoi käsityksiään ajankohtaisista aiheista, työpaikkojen ulkoistamisesta ja työntekijöiden irtisanomisesta sekä hyväntekeväisyydestä. Katso video:

Vastaa