Nälkävuosi 2012

Aki Ollikainen: Nälkävuosi. Kustantaja: Siltala.

Tänään 23.4. julkistetun tilaston (Hesarin uutinen) mukaan kirjojen myynti laski Suomessa merkittävästi vuonna 2012. Kokonaismyynnissä päädyttiin 262 miljoonaan euroon laskun ollessa lähes 5 % edellisestä vuodesta. Dramaattisimmalta pudotus näyttää tietokirjoissa, joiden myynti putosi printtipuolella n. 15 %. Sähkökirjojen nousu paikkasi lovea sen verran, että kokonaispudotukseksi jäi suunnilleen 12 %.

Rumien lukujen ainoa suurempi kaunistus tulikin digitaaliselta puolelta, joka kasvoi kaikki sähköiset aineistot huomioiden yli 8 %. Sähkökirjoissa kyyti oli huimaa, vaikkakin 123 %:n nousua selittää hyvin matala vertailuluku edelliseltä vuodelta.

Sähkökirjojen nousu on komeaa, mutta kaiken kaikkiaan kirja-alalla oli siis aikamoisen huono vuosi. Kirjakauppaliitto jakoi samana päivänä, kun nämä rumat luvut julkistettiin, Kiitos kirjasta -palkinnon. Osuvasti tunnustus meni tällä kertaa Aki Ollikaisen teokselle Nälkävuosi. Onnittelut Ollikaiselle ja parempaa vuotta 2013 kirja-alalle!

Vastaa