Merkityksellisempää yritystoimintaa

Vihrea aalto etukansiYrityselämässä toimiva ei ole voinut välttyä kysymykseltä: ”Jos yrityksesi katoasi maailmankartalta, kuinka moni jäisi kaipaamaan sitä?” Eli löytyisikö yritykselle heti korvaaja, tai olisiko sellaiselle edes tarvetta?

Näitä teemoja pohdittiin tiistaina Vihreä aalto -kirjan julkistustilaisuudessa. Helena Åhman piti tilaisuudessa ajatuksia herättävän puheenvuoron merkityksellisyyden korostumisesta yritystoiminnassa. Etenkin nuoret ovat heränneet miettimään vastuullisuutta kuluttajina ja kansalaisina, ja tämä aiheuttaa paineita myös yritysjohdolle. Uudenlaisten odotusten myötä johto on haastettu kyseenalaistamaan omaa toimintaansa ja kehittämään etenkin ajattelun taitojaan.

On haudattava vanhat ajatusmallit ja etsittävä uutta. Eivät vain faktat ilmaston lämpenemisestä ja luonnonvarojen riittämättömyydestä vie tähän suuntaan, vaan myös ihmisten intuitio.

Yksi keino toisin tekemiseen on vihreä liiketoiminta. Se ei pelkästään ratko liiketoiminnan haasteita, vaan tekee myös ihmisten elämästä parempaa. Kuten Helena Åhman totesi, johtaja ei voi enää vain ottaa, vaan hänen tulee myös antaa. Muuten ei tässä maailmanajassa pärjää. Paitsi asiakkaille, myös työntekijöille on annettava tunne, että tässä tehdään jotain merkityksellistä.

Yleinen uskomus on, että taloudellinen voitto ja vastuullisuus on joko–tai. Näinhän se ei ole. Kuten Tommi Lampikosken ja Johanna Sipon kirja osoittaa, vihreä liiketoiminta on itse asiassa kustannuksia vähentävää liiketoimintaa.

Inhimillisempi liiketoiminta on vain pienen askeleen päässä, mutta voi vaatia jonkin verran ajattelua ja uskoa ihmeisiin. Ole optimisti.

Vastaa