Keittokirjailijana debytoinut OTT Kaijus Ervasti: Oli maukasta olla juristina liemessä

Juristi lemessä_kansi 300 px– Kyllä minulle jäi hyvä maku suuhun tästä ruokakirjaprojektista, naureskelee oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen hallintopäällikkö, OTT Kaijus Ervasti hyväntuulisena uunituoreen Juristi liemessä -keittokirjan julkaisemisen jälkeen.

Oikeustieteellisiä julkaisuja Ervasti on kirjoittanut reilut kymmenen, mutta keittokirjan tekijänä hän on vasta aloittanut uransa, jolle on toivottavasti vielä tulossa lisää suussa sulavaa jatkoa.

Ervasti sanoo, ettei hän ehtinyt leipääntyä hetkeksikään projektiin, sillä työryhmän kanssa oli aivan mahtavaa työskennellä. Lopputuloksena syntyi lahjakirja, joka on myös esteettisesti kaunis esine.

Teos on jakautunut osiin, jotka viittaavat eri juristiuravaiheisiin. Ensin kokkaillaan opiskelijan keittiössä, ja sitten vieraillaan oikeusoppineiden ruokapöydässä. Tämän jälkeen tutustutaan käytännön juristin kattaukseen, ja lopuksi maistellaan lakinaisten makeita herkkuja. Ruokien nimet on mukautettu juridiseen maailmaan, ja jokaisen ruoan yhteydessä on kerrottu jokin tarina, tietoisku tai lainsäädäntöön liittyvä kertomus, joka liittyy syömiseen tai ruokaan. Mukana on myös muiden ihmisten antamia reseptejä ja tapauksia, joihin liittyy esimerkiksi tuttuja lainoppineita henkilöitä, kuten asianajajia, tutkijoita, kansliapäälliköitä, professoreNaisten herkutita ja muita henkilöitä.

Kirjaan on päätynyt myös hauskoja sattumuksia elämän varrelta, kuten tilanne, jossa Ervastin kollega ja tutkimusavustaja tulevat kaataneeksi ravintolassa juoman epähuomiossa erään miehen puvulle. Pahoitellessaan tapahtunutta kollega esittäytyykin nokkelana miehenä Ervastiksi. Lukijalle tulee todellakin tunne, että alan ihmiset osaavat hämmentää keitosten lisäksi myös ihmismieliä humoristisella tavalla.

– Vaikka teos sisältää juridiikkaan liittyvää tietoa, se kuitenkin sopii selkeän tyylinsä vuoksi muillekin kuin vain lainoppineille. Ensisijaisesti teos on ruokakirja, joka on tarkoitettu kaikille ruoanlaitosta kiinnostuneille. Ruokaohjeet sopivat hyvinkin erilaisille kokeille, ja niissä on pyritty huomioimaan monipuolisesti erilaisten raaka-aineiden hyödyntäminen, hän täsmentää.

Lohiruoka 300 px

Reseptejä voi varioida helposti ja niin sanottuun hifistelyynkin on mahdollista ryhtyä, vaikka Ervasti pitää teostaan ensisijaisesti yleishyödyllisenä keittokirjana, jonka ohjeissa on pyritty vaivattomaan ruoanlaittoon.

Koska keittokirjan tekeminen maistui Ervastille oikein mainosti ja innokkaalla ruoanlaittajalla on reseptejäkin vielä jäljellä, eihän sitä koskaan tiedä, vaikka nälkä kasvaisi vielä syödessä ja näitä ruoka-aiheisia teoksia syntyisi vielä lisää. Hankkeeseen tyytyväinen Ervasti ei ainakaan kiellä ryhtyvänsä vastaavanlaiseen projektiin joskus uudelleen tulevaisuudessa.

– Seuraavan keittokirjani nimi voisikin olla Sovittelija sopassa, hän toteaa ainakin puoliksi tosissaan.

Vastaa