Unohdettu ammatti

Jos lähetän käsikirjoituksen kustantajalle siihen päivämäärään mennessä, kuinka kauan teillä menee kirjan painamiseen ja julkaisemiseen?

Näin eräs kirjailija kysyi minulta pari viikkoa sitten unohtaen tyystin muun muassa kustannustoimittajan roolin. Kuinka moni muukaan tietää, mitä kustannustoimittaja tekee? Eikös kirjailija kirjoita tekstin ja kustantaja hoida julkaisemisen ja siinä se?

Todellisuudessa hyvä kustannustoimittaja on kirjailijalle kullanarvoinen apu ja Suomen suosituimmat kirjailijat ovat vaihtaneet kustantamoita toimittajien vuoksi.

Kustannustoimittaja on kirjailijan sparraaja ja luottohenkilö. Toimittaja sekä tukee että haastaa kirjailijaa, editoi tekstiä, toimii kirjailijan yhteyshenkilönä, laatii tärkeän takakansitekstin ja varmistaa kokonaisuudessaan hankkeen sujumisen aikataulussa.

Kustannustoimittajan unohtaminen on ymmärrettävää, koska kustannustoimittaja on onnistunut työssään juuri silloin, kun lukija ei tule edes ajatelleeksi häntä. Hyvässä kirjassa lukija voi keskittyä mukaansatempaavaan tekstiin, sujuvaan rakenteeseen ja virheettömään kieleen. Lukijan on mahdotonta tietää, montako tuntia toimittamistyötä ja kirjailijan sparrausta lopputulos on tällä kertaa vaatinut.

Kari Hotakaisen sanoin hyvä kustannustoimittaja on ”sellainen, joka näkee mihin kirjailija on pyrkinyt, vaikka tämä onkin sekava”.

 

Lisää kustantajan työstä voi lukea kustantaminen.fi -sivustolta. Viime viikon bloggauksessa kysyttiin, mihin Jari Tervo tarvitsee kustantajaa.

– Antti-Pekka Hulkko, kustannusjohtaja/Kauppakamari

Vastaa