Viivoja naamassa

20140519085700527_Page_4Tässä jokin aika sitten kävin antoisan keskustelun alle kouluikäisten lasteni kanssa siitä, kuka on vanha. Yksiselitteinen vastaus oli, että eivät he, minä jossain määrin, ja mummo ja ukki ne vasta vanhoja ovatkin. Toisaalta mummo ei pidä itseään vielä vanhana mutta hänen parhaan ystävättärensä kunnioitettavat 93 vuotta ovat jo sillä vanhuuden rajalla – ehkä.

 
Kysyessäni, millainen on vanha ihminen, sain lapsilta jälleen selkeän vastauksen: ”Sellainen, jolla on viivoja naamassa ja joka tietää kaikesta tosi paljon”.

 
Tämähän on juuri sellainen vastaus, johon kaikki haluamme edetä. Eivät ne rypyt haittaa, kunhan järki pelaa! Tätähän me haluamme!
Mutta hetkinen. Jos lapset ajattelevat noin, miksi me aikuiset sitten luomme stereotypioita höperistä vanhuksista ja siitä, että aika on ajanut iäkkäämpien ihmisten ohi?

 
Milloin itse kuulun siihen kategoriaan, että muut ajattelevat minusta noin? Kun itse olin lapsi, tämänikäinenhän oli jo VANHA.

20140519085700527_Page_2

 
Toimittaessani Vanhuus ja oikeus –kirjaa ryhdyin ajattelemaan tulevaisuuttani oikein urakalla. Kirja herätti paljon kysymyksiä: kuka minusta pitää huolta, kuka päättää asioistani, kuka maksaa hoitokustannukseni, voinko suunnitella tulevaa, voinko valita, miten minua kohdellaan? APUA!

 
Kukaan meistä ei halua olla taakaksi tuleville sukupolville ja paljon voi itse tehdä jo ennen kuin ”höperöityy”. Onneksi kirja tarjosi vastauksia kysymyksiini – ahdistusaste aleni. Vanhuus ja vanheneminen saattavat tuntua kaukaisilta jutuilta, mutta usko pois, siellä ne häämöttävät meidän jokaisen edessä.

 

Ikä on kyllä korvien välissä. Vanheneminen onkin sitten jo ihan toinen juttu.

 

Satu-Marja Mynttinen, kustannustoimittaja, Helsingin kauppakamari

Vastaa