Minä lähden Pohjois-Karjalaan, vaihdan farkut verkkarihousuun

etänä_toimistoa ei tarvita kansi_1003.inddHoukutteleva ajatus? Entä, jos nappaisit mukaan myös läppärisi ja tekisit samalla töitä? Mitä luulet, tulisiko työ tehtyä nopeammin vai tuhlaantuisiko aikaa enemmän kuin avokonttorin sykkeessä?

Etätyö-sana alkaa olla kaikkien huulilla. On perusteita puolesta ja vastaan. Etänä – toimistoa ei tarvita on uutuusteos puolesta. Pamflettimainen kirja todella haastaa ajattelemaan.

Viesti on selkeä: Etätyö parantaa yhtiön viivan alle jäävää tulosta, lisää rahaa lompakkoon ja säästää planeettaa. KYLLÄ, KYLLÄ, KYLLÄ. Suurimmaksi etätyöhön kohdistuvaksi uhkaksi teos nostaa luottamuspulan. Yritysten johtoa haastetaan kovalla kädellä: ”Jos et voi antaa työntekijöidesi tehdä töitä kotoa käsin siksi, että he laiskottelevat ilman valvontaa, olet lapsenvahti, et johtaja. Etätyö on todennäköisesti pienin ongelmasi.”

Etätyömahdollisuus on kilpailuetu yritykselle. Voit palkata parhaan työntekijän, asuipa hän sitten Shanghaissa, Ivalossa tai Kap Verdellä. Kansainvälisesti ajattelevalla yrityksellä on rekrytoinnissa maailma rajana – ja osaajapooli jättiläisen kokoluokkaa. Työntekijän näkökulmasta tilanne on taas kutakuinkin tämä: sinun ei tarvitse työskennellä lähimmässä vaan parhaiten itsellesi sopivassa, osaamistasi vastaavassa yrityksessä ja tehtävässä.

Sitten se m-u-t-t-a, toinen puoli kolikkoa. Etätyö ei ensinnäkään sovi kaikkiin tehtäviin, moni työ vaatii läsnäoloa. Sen kirjan kirjoittajat myöntävät auliisti. Etätöiden järjestäminen ei myöskään solju itsestään, tarvitaan sääntöjä, yhteisiä sopimuksia ja esimerkiksi palkanmaksuun, verotukseen ja eri maiden lainsäädäntöön liittyvää tietoa, jos tiimi työskentelee ympäri maailmaa. On huomioitava aikaerot, ja viestintä nousee arvoon arvaamattomaan, kun ei tavata kasvokkain.

Toinen m-u-t-t-a on onneksi positiivisempi: juttua ei tarvitse tehdä mustavalkoisesti. Etänä voi olla puolet viikosta, toisen puolen voi työskennellä toimistolla. Toimistosta ei tarvitse luopua, mutta sitä ei välttämättä tarvita. Yhdeksästä viiteen -ajattelua ei ole pakko haudata, mutta kaikkien ei siihen täydy taipua. Etänä ei (aina) tarkoita työskentelyä toisella puolella maapalloa, se voi olla muutaman tunnin tehosessio lähikahvilassa kaksi kertaa viikossa.

Toimistolle lampsiminen ei tuottavuutta takaa. Tai voi se joskus taatakin. Toisinaan taas verkkareiden jalkaan vetäminen ja pakeneminen mökille Pohjois-Karjalaan on se viisastenkivi, jonka lopputulemana komeilee myyvä menestystuote.

Kokeile! Ja lue koukuttava uutuusteos ja päätä, onko etätyö juttusi.

Kirja on tilattavissa Kauppakamarin verkkokirjakaupasta ja saatavana kirjakaupoista.

– Piia Similä, kustannustoimittaja/Kauppakamari

Yksi kommentti artikkeliin ”Minä lähden Pohjois-Karjalaan, vaihdan farkut verkkarihousuun

  1. Paluuviite: Ammattilainen ja kirjat | Ammattikirja.fi

Vastaa