Ihan(a) kamala kesälomastressi – ei kiitos!

Kesähaaveet ja -suunnitelmat vilisevät jälleen kahvipöytäkeskusteluissa. Onneksi iltapäivälehdet palauttavat lomahekumoijat pinnalle – tai paremminkin painavat pinnan alle. Lomastressi, loma-ahdistus ja muut tuskat vilkkuvat taas kohta otsikoissa.

”Näillä vinkeillä vältät lomastressin!” ”Eroon loma-ahdistuksesta!”

Minulle riitti! Jos otsikoita uskoo, aiheuttaa loma tässä maassa suunnatonta kansakunnan laajuista masennusta. Ei voi olla totta!

Vedetään sandaalit jalkaan ja kipaistaan tehokkuuden asiantuntijan pakeille. Kuinka lomastressi karkotetaan? Miten lomasta saa kaiken irti?

Tästä kesä voi alkaa, nosta tanssija jalkaa. Kohta pääsee rytmiin, hypnoosiin ja transsiin.”

Miten ihmeessä transsiin ja lomailun flow-tilaan pääsee,  viisas vähemmällä pääsijä Sampo Sammalisto? Meilejä en ainakaan jätä katsomatta, muutenhan niitä on vähintään 1000, kun töihin paluu ja arki taas koittavat.Viisas_paasee_vahemmalla

– EI, ei ja vielä kerran ei, sanoo Sampo Sammalisto.

Kesävinkki numero yksi: Sähköpostin vilkuilu lomalla vain lisää stressiä. Sampo neuvoo ottamaan meileihin nollatoleranssin. Laita sähköpostiin hyvä ”out of office” -vastaus, jossa kerrot, ettet lue meilejä lomalla. Kehota meilaajaa soittamaan, jos asia on kiireellinen.

Soittamaan? Silloinhan puhelin pärisee koko loman ajan milloin mistäkin turhasta.

– Tuskin, toppuuttelee Sampo. Kyllä ihmiset miettivät kaksi kertaa, ennen kuin soittavat, jos tietävät sinun lomailevan.

Toinen vinkki: kun palaat lomalta, varaa kalenteriisi ensimmäinen työpäivä pelkkään sähköpostien läpikäymiseen. Kalenterimerkinnällä estät muita varaamasta palavereja heti palattuasi.

Entä itse loma? Jos loman alkuun suunnittelee kivan tekemisen, saa lomasta useimmiten paljon enemmän irti kuin totaalisella suunnittelemattomuudella. Sekin kun saattaa olla stressin aihe, jos ei saa tehtyä lomalla yhtään mitään!

Sampo vinkkaa tutkimustuloksesta, jonka mukaan loman tuoman onnen maksimointi onnistuu parhaiten pitämällä loma lyhyemmissä pätkissä. Tai entä, jos aloittaisit ja myös lopettaisit loman keskellä viikkoa? Tällöin lomaltapaluu saattaa sujua huomattavasti kivuttomammin, kun ensimmäinen työviikko onkin lyhyt, sanoo Sampo.

Niin totta! Vanhat tavan vuoksi -tavat romukoppaan ja uusi vaihde päälle. Positiivinen, rento kesä: täältä tullaan. Katsokaa vaikka uutta asennettani Valvomon Mikä kesä? -hitin sanoin:

Must tuntuu, mitä vaan voi tapahtuu. Eikä siihen mitenkään voi varautuu. (Kyllä voi, uskokaa pois. Tehokkaalla kalenterinkäytöllä, priorisoinnilla, turhan työn karsimisella näin kärkeen.)

Kun koko luomakunta laittaa parastaan. Nyt on valvottava kunnes aamu koittaa. (Ja se riittää. Riittävän hyvä on uusi täydellinen.)

Rallatellen stressitöntä kesää kohti,

Simila26201_OGO7571– Piia Similä, kustannustoimittaja / Helsingin seudun kauppakamari

ps. Lisää tehokkuuteen ja onnellisempaan elämään johdattavia vinkkejä saat Sampon kirjasta Viisas pääsee vähemmällä. Sampon viikon vinkin poimit kätevästi myös maanantaiaamuisin radio NRJ:n Aamusta.

Vastaa