Hullun hyvä, kamalan ihana, hirveän fiksu

hyvä paha pomo_1404.inddPomo, johtaja, esimies, liideri, manageri, päällikkö. Rakkaalla lapsella riittää nimiä. Vähintään yhtä paljon on vaatimuksia. Pitää osata johtaa ihmisiä ja olla samalla asiajohtaja. Nykyajan esimiehen tulee olla keskusteleva, kuunteleva, kaikki huomioiva, sivistynyt, yksilöllisyyttä kunnioittava, tasa-arvoinen, suunnitelmallinen, energinen, reilu, ystävällinen ja rauhallinen. Ihan vain muutamia ominaisuuksia mainitakseni.

Pomo raukka! Jo on vaateet.

Soppaan voisi vielä lisätä sen, ettei edes pitkä kokemus itsestään selvästi kehitä johtamistaitoja. Saamme päivästä toiseen lukea tarinoita siitä, kuinka esimiehenä on narsisti tai jotain lievempää, mutta pääosin negatiivista. Kaikki tämä, vaikka maailma on pullollaan erilaisia oppaita ja johtamisen ismejä, vinkkejä ja niksejä. Tiedosta ei ole pulaa.

Tarvitaan muutakin. Tarvitaan halu oppia. Tarvitaan tiedostavaa, tutkivaa otetta, nöyryyttä pysähtyä omien vahvuuksien ja heikkouksien eteen, halua kehittyä. Siitä kai koko ihmiselämässä on muutenkin kysymys.

Arkipäivän johtamistilanteet ovat nopeaa reagointia vaativia, aina erilaisia, yllättäviä ja eivätkä niin helppojakaan. Onneksi harjoitella voi. Kehittyminen on mahdollista. Uusia näkökulmia voi löytää. Kaksi sellaista on juuri painokoneessa.

Psykologi Tony Dunderfeltin uutuusteoksessa Hyvä paha pomo käsitellään pomon ihmissuhdetaitoja. Miten niitä voi kehittää, miten mahdottomiin vaatimuksiin pystyy vastaamaan? Teoksessa esitellään erilaiset pomotyypit, joista voi etsiä omansa – ja ei kun treenaamaan.

Kirjassaan Johtajan valta ja pelko Jaana Laukkarinen lähestyy johtajia vallan ja sen kaverin vastuun, mutta myös pelon näkökulmasta. Pelolla voi johtaa, mutta toisinaan pelkääjä onkin johtaja itse. Runsaasti esimerkkejä, paljon ajateltavaa, ravistelua ja tunteiden herättelyä, tätä kaikkea tuovat uutuudet pomojen syksyyn.Johtajan valta ja pelko markkinointikansi 3D

Tartu kirjoihin ja lähde matkaan. Polkuja riittää kaikille kulkijoille.

– Piia Similä, kustannustoimittaja / Helsingin seudun kauppakamari

Vastaa