#lukuhaaste ”Saa ärsyttääkin!”

Kauppakamarin kustannustiiminä otimme osaa Suomen Pakolaisavun lukuhaasteeseen. Meidän kirjasyyskuumme oli taidetta, oikeutta, jännitystä, itsensä haastamista ja hyvinvointia. #lukuhaaste

Haastattelen itseäni: ”Nimeä yksi ja vain yksi tehtävä, joka on kustannustoimittajan työssä SE keskeisin.”

”Hmmm, projektinhallinta on kyllä tosi oleellista. Lankojen kiinnipitäminen, toisaalta suunnittelu, ennakointi, aikataulut ylipäänsä.”

Tuokin on totta. Oikeaksi vastaukseksi siitä ei ole. SE keskeisin on lukeminen. Oikolukeminen, tavaaminenkin, ymmärtävä lukeminen, kriittinen lukeminen, sisälukutaito, arvioiva lukeminen nyt ainakin.

Lukeminen on tiedon mutta myös tunteen asia. Mieleeni on jäänyt taannoin käymäni keskustelu kirjailijan kanssa. Se syntyi tekstistä, jonka pelkäsin ärsyttävän lukijaa liikaa. Kirjailija vastasi: ”Hyvä jos se ärsyttää. Saa ärsyttääkin!”

Rohkea, taitava kirjailija, joka uskaltaa sanoa suoraan, haastaa lukijaa, pakottaa ajattelemaan. Eikä pelkää synnyttää tunteita.

Perun puheeni. SE keskeisin työni anti ovat kirjailijat, jotka opettavat minua, haastavat ajatuksiani ja väittelevät kanssani.

Tunnetaan, luetaan ja haastetaan itseämme.

– Piia Similä / kustannustoimittaja, Kauppakamari

 

Vastaa