Älä nyt ainakaan säästä!

Tili tuli, tili meni. Maailman yksinkertaisin budjetti.

WP_20141014_003

 

 

 

 

 

Silmiä aamuhämärässä tänä aamuna avasivat Vaurastumisen reseptit -kirjan julkistustilaisuudessa sijoittajakonkarit, vaurastumisvelmut Mikko Sjögren ja Ilkka Hikipää. Ei se raha aina pahasta ole. Voi siitä joskus hyötyäkin olla.

Ajatellaan vaikka Mikon kuvaamaa tilannetta, kun auton vaihdelaatikko hajosi. Mikäs siinä, mutta seuraavalla viikolla myös perheenjäsenen, kääpiömäyräkoiran välilevy repesi. Ei rahasta haittaa ainakaan ollut. Autolla pääsee taas ja koirakaveri on jälleen lenkkikunnossa.

Vaurastumisen lähtökohta on oman talouden hallinta. Siinä uutuusteoksen punainen lanka. Jos tilanteesi on kirjoituksen alussa kuvatunlainen, on vaurastuminen vähän hankalaa. Säästämällä sijoittamisen aloittaminen ei kovin helposti onnistu. Ensin tarvitaan lisää tuloja. Sen jälkeen tulee sijoitussuunnitelman ja sijoittamisen vuoro.

Hieman joudun perääntymään. Kyllä säästääkin vähän kannattaa. Kirjoittajien mukaan kahdesta kuuteen kuukauden palkkasummaa vastaavaa puskuri on hyvä olla olemassa. Elämästä kun ei tiedä.

Lisää puhetta rahasta, vauraudesta ja talouden haltuunotosta kultaakin kiiltävämmässä teoksessa Vaurastumisen reseptit – oma talous haltuun. Vaurastumisen reseptit

NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS VOITTAA UUTUUSTEOS ITSELLESI!

Vastaa kommenttikentässä kysymykseen Mistä raha tulee? Vastanneiden kesken arvotaan yksi Vaurastumisen reseptit -teos. Vastausaikaa on tämän viikon loppuun.

– Piia Similä, kustannustoimittaja / Kauppakamari

13 kommenttia artikkeliin ”Älä nyt ainakaan säästä!

 1. Raha tulee meidän mielistämme. Sitä syntyy pörssisaleissa ja pankeissa, ostajien ja lainaajien oikuista. Käytännössä raha on sitä, mitä sovimme sen olevan.

 2. Hyvä Teo Tarri! Kysymyksen pointti oli juuri se, mikä on rahan alkulähde. Mistä raha tulee? lisää ehdotuksia odotellaan……..

 3. Keskuspankit luovat rahan tyhjästä. Pankit lainaavat +900% mitä heillä on ja rahakone laulaa.

 4. Raha tulee ihmisen tarpeesta saada itselleen jokin asia tai esine. Ihmisen halu saada jtkn itselle mieluista on luonut käsitteen ”raha” mikä on mielestäni vaihdanta tilanne. Ennen vanhaa se oli oravannahka nykyään muovikortti. Vaihtotilanteessa annetaan jotakin sellaista missä suhteessa mitä saadaan on miellyttävämpää. Nykypäivänä tavoitteena on löytää keinoja tilanteeseen missä antamalla mahdollisimman vähän saadaan mahdollisimman paljon!

  Pahoittelut sekavuudesta ja onnittelut jos saitte selkoa ideasta:D

 5. Raha tulee valtion painosta mutta jos kysymys tarkoittaa mistä raha eli vauraus tulee niin siihen tulee vastaus tässä. Niinkuin sanonta sanoo raha tulee rahan luo eli. Jos ajattelee rahaa ja elää niinkuin rahaa olisi niin silloin sitä on ja tulee lisää.

 6. Rahan alkuperä on pitkä tarina kultasepistä ja kullan tallettamisesta. Kultasepät tallettivat henkilöille, joilla oli holvi, kultatalletuksia ja he saivat talletuksestaan todistuksen. Hetken aikaa toimittuaan holvin omistaja ymmärsi, että oli olemassa tietty määrä talletuksia, jotka aina säilyivät holvissa. Hän antoi todistuksia enemmän kuin on holvissa jalometallia. Samaan aikaan todistukset vaihtoivat omistajaa kaupankäynnissä ja syntyi tehokkuutta, sillä enää kaupankävijöiden ei tarvinnut etsiä vaihdantaan ihmisiä, joilla oli tarve tiettyyn hyödykkeeseen, esim. perunoihin tai oravannahkoihin. Syntyi kätevä vaihdannan väline eli raha. Tänä päivänä rahoitusjärjestelmään raha tulee keskuspankkien luotonannosta. Maailman suurin rahan luoja on Yhdysvaltain Federal Reserve, joka säätelee rahan määrää kansantaloudessa ostamalla tai myymällä hallussaan olevia valtion velkakirjoja eli Treasury Billejä. Ostamalla lisää näitä velkakirjoja markkinoilta, Fed lisää markkinoilla olevan rahan määrää. Vastaavasti myymällä hallussaan olevia velkakirjoja, keskuspankki vähentää kierrossa olevan rahan määrää. Pankkijärjestelmässä kukin liikepankki luo rahaa ottamalla vastaan talletuksia. Näitä talletuksia vastaan pankit voivat myöntää luottoja yksityisille henkilöille ja yrityksille. Siten ne lisäävät rahan määrää kansantaloudessa. Pankit eivät voi kuitenkaan lisätä rahan määrää rajattomasti, vaan heitä sitoo vähimmäisvarantovaatimukset eli on olemassa tietty lakisääteinen suhdeluku talletusten ja luottojen välillä. Jokaista talletettua euroa kohden pankki saa myöntää tietyn määrän luottoja. Myöntäessään luottoja pankki arvioi luotonmaksun todennäköisyyden ja saa luotostaan hinnan eli koron korvaukseksi lainaamastaan pääomasta ja rahan aika-arvosta.

 7. Kiitos suuresti kaikille vastanneille. Kiinnostavia ajatuksia! Tällä kertaa onnetar suosi sinua, Samuel Saukkonen. Lähetätkö yhteystietosi osoitteeseeni piia.simila [at] chamber.fi, niin laitan uutuusteoksen tulemaan?

  Mistä raha siis tulee? Ehkä taskusta, kuten kolmevuotiaani ehdotti? Lunttaan kirjasta: raha tulee tyhjästä. Keskuspankki luo sitä ja lainaa sen liikkeelle. Koska lainaan kuuluu korko, rahaa pitää painaa koko ajan lisää. Kierrossa olevan valuutan määrä siis kasvaa koko ajan ja sen arvo laskee.

 8. Paluuviite: Kirjasta asiaa | Ammattikirja.fi

Vastaa