Eteenpäin, taaksepäin, välillä hyppy ylöspäin – mentorointi on yhteistä matkantekoa

S14-Marraskuun-kirjat_Mentorointi

Kyllä on kyllä, ellei se ole ei. Suoraan on turha kysyä, koska vastaus on aina kyllä. ”Kyllä ymmärsin, kyllä sopii, kyllä käy.”

Kaikki on aina hyvin, ei koskaan huonosti. Hyvää kuuluu, hyvin menee, kuumetta on vain 40 astetta, mutta kivasti sujuu.

Kuntosalilla voi sentään puhua suoraan. ”Kuule, sun kannattaa treenata enemmän käsivarsia. Ja laihduttaa.”

En olisi pistänyt pahakseni, jos kaikkea aasialaisuudesta ei olisi ekspatriaattivuosien aikana tarvinnut opetella kantapään kautta. Sujuihan sekin, mutta hitaasti ja muutaman hämmennyksen siivittämänä.

Tässä olisi tarvittu mentoria. Opastajaa, joka on ehkä käynyt läpi samanlaisia kokemuksia, hiljaisen tiedon jakajaa.

Kaikkihan siitä puhuvat: hiljaista tietoa on organisaatioissa valtavasti. Kaikki sitä kysyvät: miten tieto saadaan kuuluviin? Harva sen sijaan pystyy antamaan tyhjentävää vastausta. Taitaa olla mentoroinnin paikka!

Mentoroinnin hyödyt ovat massiiviset. Työnantaja hyötyy, työntekijä hyötyy. Työhön sitoutuminen kasvaa, motivaatio nousee, työssä kohdatut hankaluudet kääntyvät hyödyllisiksi oppimiskokemuksiksi. Mentoroinnin avulla nostetaan organisaation potentiaali esille, jopa uudelle tasolle.

Yhtä voittokulkuako? Kyllä ja ei. Jos mentorointisuhde onnistuu, mentoriparin kemiat kohtaavat ja mentorointisuhde saa siivet alleen, vastaus on kyllä. Jos taas mentori on turhan kiireinen, rakastaa liikaa omaa ääntään tai osapuolet eivät ole sitoutuneita yhteiseen matkaan, on sanottava ei.

Valmentava mentorointi on tapa kehittää osaamista ja yhteistyötä yli yksikkörajojen. Tämä on Jokainen tarvitsee mentorin -teoksen ydin. Siinä kuvataan mentorointiohjelman rakentamista ja tapoja, joilla mentorointi onnistuu ja palvelee organisaatiota. Esillä ovat lukemattomat hyödyt ja mutta myös vaanivat karikot. Kiinnostavia keissejä meiltä ja muualta löytyy teoksen lopusta.

Teoksen luettuani on helppo todeta: mentorointi on tätä päivää. En olisi pistänyt pahakseni, jos en olisi tarvinnut kantapään kautta kokea, että kyllä ei ole aina kyllä. Odotan edelleen sitä kaksi vuotta sitten luvattua lomakkeen täyttöohjetta, joka ”tulee ensi viikolla”. ”Kyllä, tietenkin lomakkeen täyttämiseen on olemassa ohje.”

– Piia Similä / kustannustoimittaja, Helsingin seudun kauppakamari

Yksi kommentti artikkeliin ”Eteenpäin, taaksepäin, välillä hyppy ylöspäin – mentorointi on yhteistä matkantekoa

Vastaa