Haastavaa aikaa

Terveellisen syömisen haaste, lankkuhaaste, laihdutushaaste, mehudieettipaastohaaste, lenkkeilyhaaste, kuntoiluhaaste ja mitä näitä muita nyt olikaan. Kyllä nyt on aloitettavauusi elämä, elämä täydelliseksi saman tien. Huh, hengästyttää lukea kaikenmaailman haasteista, kun välillä jo pimeä ja sateinen aamu on itsessään haaste, että saa korvettua itsensä peiton alta liikenteeseen.

En ajatellut ottaa yhtään yllä mainittua haastetta vastaan, mutta vain siksi, että löysin vielä mieluisamman. Kirjan vuoden lukuhaasteen. Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat keksineet hauskan idean: he ovat listanneet 50 perustetta, joiden nojalla voi valita tänä Kirjan vuonna luettavaa itselleen. Jotta haaste hieman kevenisi, poimin listalta muutaman avuksi (numeroinnit alkuperäisen listan mukaisia):

  1. Kirja, josta on tehty elokuva

Tässähän ei varsinaisesti määritellä, mikä on elokuva, joten nämä Sano se someksi -kirjojen ”pienelokuvat” voidaan lukea joukkoon. Lukulistalle siis Sano se someksi 1 ja 2, tuttujen kesken SS1 ja SS2.

  1. Vuonna 2015 julkaistu kirja

Nouse ylös! Toimistotyöläisen kuntokirja on kaikkien meidän konttorirottien hyväntuulinen herättelijä, mutta jos haluat sittenkin istua alas ja lukea – haasteista puheen olleen – uuden johtajan haasteista uudessa työssä, tartu Maarit Tiililän teokseen Johtaja, uusi tehtävä, 100 päivää.

  1. Kirja, jonka henkilöistä kaikki eivät ole ihmisiä

Helppoa! Tietenkin Vaurastumisen reseptit – oma talous haltuun. Teoksessa esiintyy kääpiömäyräkoira Hilkka. Kurkkaa sivulle 21 ja lue, miten Hilkka ja vaurastuminen kietoutuvat yhteen.

  1. Kirja, jonka nimi on yksi sana

Etänä. Just one word, enempää ei tarvita. Varsinkin, kun sana on päivän sana.

  1. Kirja, jonka valitset pelkästään kannen perusteella hyvä paha pomo_1404.indd

Hyvä paha pomo. Kumpiko omenoista muuten on pomosi?

  29. Kirja, jossa on taikuutta

Karisman käsikirja, joka antaa sinulle taikavoimat. Tämän lukemalla tulet niin karismaattiseksi, että saat ihan kaiken, mitä haluat. Tai ainakin melkein, vai menikö se sittenkään niin? Ei ihan, mutta teoksen avulla pääset matkalle karismasi etsimiseen, sinusta itsestäsi. Karismaa voi opetella ja hallita, Katleena kertoo miten.

  1. Elämäntaito- tai self-help-kirja

Viisas pääsee vähemmällä – 52 tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään. Voit jo ennen lukemista pohtia, mitä teetkään kaikella sillä ajalla, jonka säästät selvittyäsi työstäsi huomattavasti lyhyemmässä ajassa ja siinä, kun et enää sairastakaan montaa flunssaa vuodessa. Tehokkuustohtoriksi tituleeratun kirjailija Sampo Sammaliston mukaan vinkkien kokeileminen kannattaa: ”Olen varma, että vaikka ottaisit vain yhdenkin tehokkuusvinkeistäni käyttöösi, tulee se maksamaan kirjan lukemiseen käyttämäsi ajan moninkertaisena takaisin.” Onko sinulla varaa jättää kokeilematta?

  1. Kirja, jonka nimessä on numero

50 keissiä asiakaspalvelusta, aitoja, todellisia haastatteluihin perustuvia tapauskuvauksia kirjailija Katleena Kortesuon terävällä analyysillä höystettynä.

  1. Kirja, jossa on yli 500 sivua

Opas Keskuskauppakamarin välimiesmenettelysääntöihin / Guide to the Finnish Arbitration Rules. Sivuja on itse asiassa tuplaten vaaditun, yli 1000. Vieläpä kahdella kielellä, tämä painavaa asiaa sisältävä teos on kääntökirja suomeksi ja englanniksi.

  1. Hauska kirja (kts. Huumori-genre Kirjasammossa)

Nämä eivät mene huumori-genreen kirjastoissa, mutta ovat taatusti hauskoja. Tiukkaa asiaa hauskasti kirjoitettuna, siinä muuten aikamoinen haaste kaikille kirjailijoille. Älä yritä! Tätä sinulle ei kerrota yrittämisestä tulee olemaan suoraa puhetta, kaunistelematonta asiaa kertakaikkisen hauskalla tavalla paketoituna.

Ja jos lukuhaasteeseen todella haluaa paneutua, listalla on kaikenlaista vieläkin haastavampaa. Tai sitten ohittaa haasteet ja lukee niistä huolimatta. Taidan tehdä molemmat.

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

Vastaa