100 päivää aikaa

Johtaja, uusi tehtävä_koko kansi_2411.inddMistä on hyvä johtaja tehty? Hyvästä itsetuntemuksesta, tiedostavasta otteesta, sujuvista vuorovaikutustaidoista, nöyrästä mielestä, avoimuudesta ja empatiasta. Niistä ainakin on hyvä johtaja tehty. Herkästä kuuntelevasta korvasta, taidosta kiiruhtaa hitaasti, pohtivasta otteesta ja tavoitteellisesta toiminnasta. Niistä ainakin on hyvä johtaja tehty.

Johtaja – konkari tai untuvikko – uudessa tehtävässä. Kuinka kääntää haaste onnistumiseksi, hyväksi johtajuudeksi, organisaation voimavaraksi? Miten saada tilanne haltuun?

100 päivän maagisesta aikarajasta puhutaan paljon. Sen aikana ratkaistaan, onko johtaja vielä geimeissä mukana vai onko peli menetetty. Kyse on alusta, johtajan ensimmäisistä viikoista tai kuukausista uudessa pestissä. Lohduttavaa tuossa aikamääreessä on, ettei sen aikana tarvitse saada maailmaa valmiiksi. Koska ei sitä koskaan saa, riippumatta käytettävissä olevasta ajasta. Ajanjakson pituus, tuo ”henkilökohtainen 100 päivää”, riippuu johtajasta, organisaatiosta ja odotuksista.

”Tilanne ei taida olla toinen päivänä 101, tästä huolimatta aloitus on todella tärkeä”, pääomasijoittaja Juha Tukiainen toteaa osuvasti. Ja vaikka aikaa on sellaiset sata päivää, on ensimmäinen päivä, Day 1, usein se kaikkein tärkein. Aki Riihilahden mukaan ”ensimmäinen päivä uutena johtajana on tärkeämpi kuin 100 seuraavaa päivää. Jos alku menee pieleen, sitä on vaikea korjata.”

Lisää viisaita ajatuksia tilanteen haltuun ottamisesta ja kokemuksen syviä sanoja löydät Maarit Tiililän uutuusteoksesta Johtaja, uusi tehtävä, 100 päivää.

Yksi kirjaan haastatelluista johtajista, Juha Rantanen, toteaa: ” Arvostus johtajaa kohtaan syntyy rehellisyydestä, eettisyydestä ja aitoudesta, esimerkillisestä toiminnasta.” Niistä on hyvä johtaja tehty.

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

Vastaa