”Johtajan täytyy kestää”

Esimies_palkitsijana_3DMockUp_pysty_72res-200pxKeke, kehari, kehis, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kehityskeskustelu, tavoitekeskustelu, arviointikeskustelu, suunnittelukeskustelu ja esimies-alaiskeskustelu, vielä muutamia nimiä mainitakseni.

Oletko jo käynyt omasi? Vai jäikö keskusteleminen kiireen jalkoihin? Tai hoidettiinko se ”nopeasti puolessa tunnissa pois alta”, jotta voidaan kuitenkin näyttää ylimmälle johdolle, että keskustelut on kyllä käyty?

Näitä teemoja käytiin läpi tiistaiaamuna, kun Juhani Kauhasen teos Esimies palkitsija – aseta tavoitteet, mittaa ja palkitse julkistettiin.

Tavoitteiden asettaminen, niiden mittaaminen ja palkitseminen ovat kaikki samaa ketjua. Kehityskeskustelu kietoutuu siihen olennaisesti, siinä käydään läpi tavoitteet, niiden seuraaminen ja se, mitä tavoitteisiin pääsemisestä seuraa. Ne ovat osa esimiestyötä. Tai ennemminkin: ne ovat esimiestyö.

”Esimiehen keskeinen tavoite on luoda henkilöstölle onnistumisen edellytykset.”

Johtamisella on väliä. Juhani Kauhanen toi kiinnostavan näkökulman johtamiseen punnitessaan syitä, miksi ihmiset jättävät työnsä ja vaihtavat firmaa. Kaksi keskeisintä syytä ovat huono esimies ja huonot urapolut, uramahdollisuudet yrityksessä. Huono esimies tulee yritykselle kalliiksi esimerkiksi sairauspoissaolojen ja vaihtuvuuden kautta. Kauhanen kehottaa yrityksiä nostamaan kissan pöydälle ja laskemaan, paljonko huono esimies aiheuttaa miinusta yritykselle, suoraan euroissa. Paljonko sairastelujen ja henkilöstön vaihtuvuuden kautta menetetään tuottavasta työstä?

Kehityskeskustelu taas on osa yrityksen johtamista. Jos johtajalla ei ole sitä aikaa käydä, ei hänellä ole aikaa johtaa. Ja jos johtajalla ei ole aikaa johtaa, hän on väärä ihminen väärässä paikassa.

Julkistustilaisuuden esityksen löydät Slidesharesta.

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

ps. Otsikon lausahdus on emerituspiispa Eero Huoviselta. Oletko samaa mieltä?

Vastaa