Hei me luetaan – ääneen

KirjapinoMuistan sen joululahjan aina. Olin ehkä viiden. Paksu satukirja, 365 iltasatua. Yksi satu jokaiselle illalle, vuoden jokaiselle päivälle. Ja kyllä sitä luettiinkin, ääneen minulle. Tarinan kuunteleminen peiton alla omassa sängyssä oli ihaninta, mitä kuvitella saatoin.

Tänään keskiviikkona vietetään maailman ääneen lukemisen päivää. Vuoden 2012 lopussa julkaistiin kansainvälinen vertailututkimus, jonka tulosten mukaan suomalaisten neljäsluokkalaisten lukumotivaatio oli heikoimpia yli 40 maan joukossa. Ei ruusuista luettavaa.

Onneksi asian voi kääntää ruusuiseksi. Tehdään lukemisesta ruusuista. Aikuisilla on mahdollisuus tukea lapsen vuorovaikutus- ja viestintätaitoja lukemalla yhdessä. Tarinoiden ja tekstin avulla pystyy käsittelemään tunteita ja vaikkapa erilaisia sosiaalisia tilanteita, niistä oppii ja innostuu.

Eikä ääneen lukemista kannata lapsiin rajoittaa. Visiitti isoäidin luo ja lehden lukeminen ääneen, uutisten kommentointi ja ajankohtaisista teemoista juttelu kahvin lomassa ei kuulosta hassummalle.

Ääneen voi lukea kenelle tahansa. Aloita vaikka itsestäsi: lue virke ääneen silloin tällöin itsellesi asian tärkeyttä painottamaan. Toimii minulla, miten sinulla? Tai mitä jos lähtisit kävelylle kirjan kanssa, äänikirjan?

Simila26201_OGO7573Annetaan kirjoille ääni!

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

Vastaa