Parisuhteen kiemur§t

”Mä en halua olla töissä enää. Mä en ikinä riitä. Mä haluun naimisiin, mä haluun koiran ja talon kukkuloita. Niin ja miehen ja sillä on vaativa työ. Ja minulla on aikaa.”

Maija Vilkkumaan Mä haluun naimisiin -laulun kertojalla on kirkas päämäärä: pelkkää vapaa-aikaa, ei töitä ollenkaan. Ja toteutussuunnitelmakin on selvillä: ei muuta kun naimisiin.

Avoliitto, avioliitto, huolto, tapaamisoikeus, elatusvelvollisuus. Avio-oikeus, rekisteröity parisuhde, ositus, avioehto. Perheoikeudelliset termit ovat kaikille tuttuja, mutta toista on niihin liittyvien juridisten kiemuroiden tunteminen.

Perheoikeus on oikeudenala, joka koskettaa useimpia ihmisiä ainakin jossain elämänvaiheessa. Siihen liittyvät kysymykset ovat usein hyvin henkilökohtaisia. Niiden edes jonkinasteisen tunteminen voi tuoda turvallisuuden tunnetta.

Aihe on myös omiaan herättämään voimakkaita tunteita ja väärinkäsityksiä, jotka vältettäisiin pienellä perehtymisellä.

”Tule yö ja tule aamunkoitto. Tuo rauha ja tuo mun häät.”

Tänään painosta tullut Tiina Nysténin Parisuhteen juridiikka on kirjoitettu erityisesti meille, joilla ei ole oikeustieteellistä koulutusta tai perheoikeudellista asiantuntemusta. Ja vaikka samaistuisitkin Vilkkumaan laulun kertojaan, suosittelen ottamaan selvää nyt ainakin avioliiton määritelmästä , avioehdosta ja perheoikeudellisten riitojen selvittämisen rahoituksesta. Viimeistään sitten, kun sinulla on aikaa.

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

parisuhteen_juridiikka_rikkips. Tilaamme uutuuskirjoista työkappaleen itsellemme. Tämänpäiväinen lähetys sisälsi todellisen työkappaleen. Joku taisi tarvita kirjan oppeja jo kuljettaessaan pakettia meille?

 

Vastaa