Kirjoilla ja ruusuilla tanssimista

 colorfulcovers  Viime viikolla Lontoossa Oxford Streetillä tuossa kirjahullujen pyhätössä, viisikerroksisessa Waterstones-kirjakaupassa, neljännessä kerroksessa. Kuljeskelin hitaasti nautiskellen kirjapöydän äärestä toiselle, ihailin kansia, otin välillä kirjan käteeni, luin takakansitekstejä, selaisin opuksia. Kuulin myyjien keskustelevan. ”Miten sä pärjäsit täällä viikon ilman minua?” kysyi kirjamyyjä kollegaltaan. ”Olihan lomalla ihanaa, mutta kyllä on taas mahtavaa olla täällä. Kirjojen keskellä. Tämä kirjojen tuoksu, se on parasta, mitä tiedän.”

Voi että teki mieli kommentoida. ”Mä niin ymmärrän. Ihan parasta.” On se.

Kirjat kantavat sisällään paljon historiaa. Paitsi että niiden sivuilta pääsee seuraamaan maailmanhistorian isoja ja pieniä tapahtumia, jopa vallankumouksia, niiden oma historia kytkeytyy sananvapauteen, ilmaisunvapauteen, demokratiaan. Kirjoilla on painava merkitys. Niiden vuoksi on hurrattu, niistä on palkittu, kirjan takia on jopa jumalanpilkasta tuomittu.

Tänään vuonna 1616 Don Quijoten isä, Miguel de Cervantes, sekä toinen maailmankirjallisuuden klassikkokirjailija William Shakespeare kuolivat. Päivää juhlitaan kirjan ja ruusun päivänä, kirjoja vapauden, rauhan ja yhteenkuuluvuuden symboleina.

Suomessa päivää on juhlittu vuodesta 2012. Monet kirjakaupat ovat mukana kirjan ja ruusun päivän tempauksessa, jolloin ostamalla kirjan saa toisen kaupanpäälle, tänä vuonna Kari Hotakaisen teoksen Kantaja. Kantajaa saa vain kolmen päivän ajan tästä päivästä lähtien, eikä sitä voi ostaa erikseen.

waterstones2Eiköhän kurvata illalla kirjakaupan kautta kotiin? Koska pitää elämän välillä olla ruusuilla tanssimista. Tai ellei ruusuilla, ainakin kirjoilla.

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

Vastaa