Raivaa karisman esteet

karisman_käsikirja_kelta-mustaKansa on puhunut. Karisma on punnittu. Kansanedustajien puheita on kiinnostava seurata. Kokeilepa joskus niin, että laitat äänet pois ja seuraat vain ilmeitä ja eleitä.

Keneltä ostaisit käytetyn auton? Kenen puheille viittaat kintaalla ja ajattelet, että just joo, kuka tuota nyt uskoo?

Karisma saattaa kuulua, mutta ennen muuta se näkyy. Se näkyy ulospäin kehosta, joka ei valehtele.

Menen heti ilouutisiin: karisma on opeteltavissa oleva taito, myös kehonkielen osalta. Ja erityisesti sen osalta. Kulje ryhti suorassa, esitä itsevarmaa, vaikkei siltä tuntuisi. Mieti ilmeitäsi, kokeile hymyä. Hymyile vaikka koko maailma potkisi päähän. Alkaako jossain vaiheessa helpottaa?

Tiedosta tunteesi, mutta hymyile. Äläkä unohda katsekontaktia. Huomioi sillä läsnäolijat, piditpä sitten esitelmää tuhatpäiselle yleisölle tai viidelle kollegallesi palaverissa. Älä siristele silmiäsi, ettet näytä vihaiselle. Äläkä pyörittele silmiäsi, älä koskaan, missään tilanteessa. Olitpa mitä mieltä tahansa.

Selkä suoraksi, silmät kuriin ja hymy huulille. Joko tuntuu karismaattisemmalta? Katleenan konkreettisia ohjeita painetaan nyt kirjaan. Lue lisää Karisman käsikirjasta, ja valloita maailma. Tai vaikka johtoryhmä. Tai edes kollegasi. Ja ennen muuta itsesi.

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

ps. Istun toimistotuolissani kirjoittamassa tätä selkä suorana ja hymyilen. Yksin. Siis vailla karisman häivää. Kukaan ei nimittäin ole karismaattinen ilman muita, vihellessään itsekseen metsäpolulla sunnuntaikävelyllä. En edes minä.

Vastaa