Kaikki oikein?

Reading & Relaxing

Sen sijaan, että etsit aina virheitä,

yritä nähdä, mikä on oikein ja hyvin.

Olemmeko me suomalaiset valittajakansaa? Taas ruuhkaa hississä, palaverisämpylöissä ei ollut vegevaihtoehtoa, diaesityksen taustaväri olisi voinut olla punaisen sijasta sininen.

Haemmeko me hakemalla negatiivista muistamatta, että moni asia on käännettävissä positiiviseksi, jos vain haluamme? Jospa tiiminvetäjän esiin tuoma uusi toimintatapa olikin ihan oikeasti innostuksen vallassa tehty ja tarkoitettu motivoimaan, eikä sittenkään lisäämään työmäärääsi? Olisiko työkaveri voinut oikeasti tarkoittaa, että teit hyvää työtä niin sanoessaan? Ettei kuitenkin kehunut vain siksi, että tekisit hänenkin työnsä?

Puolityhjän lasin kääntäminen puolitäydeksi ei tapahdu itsestään. Yksi keino on lähteä matkalle – matkalle omaan itseen. Avain on itsetuntemus. Kuka minä olen? Mitä osaan, missä olen hyvä? Mitä voisin kehittää, ja miksi olen silti hyvä, vaikken kaikkea osaakaan?

Itsensä tunteminen auttaa käsittelemään negatiivisia tunteita. Sen avulla oppii elämään kaikkine heikkouksineen ja etenee kohti vahvuuksia, oppii keskittymään niihin. Kun vahvuuksia löytää itsestään, alkaa niitä kaivella yhä enemmän muistakin. Törmäsin Karisman käsikirjassa loistavaan itsensä tuntemisen harjoitukseen:

  1. Jos et tunne itseäsi, opettele tuntemaan pala kerrallaan.
  2. Jos tunnet itsesi, tarkkaile toimintaasi ja ajatteluasi eri tilanteissa. Silloin huomaat olevasi väärässä. Palaa kohtaan 1.

Sitä elämä on. Jatkuvaa harjoittelua, palaamista lähtöpisteeseen. Yrittämistä. Tahtojen taistelua oman pään sisällä. Kumpi puoli sinussa voittaa tänään: valittaja, negatiivisuuden kehässä kieriskelijä, mielensäpahoittaja, muita syyttävä vai sittenkin se toinen? Mikä tänään on kunnossa? Oikein ja hyvin?

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

Vastaa