Huippusalaista!

”Johtajuus määrittyy vahvuuksien määrällä, ei heikkouksien puutteella.”

Johtajuuden salat_1811.indd

Ai että ilahduin, kun tartuin kirjaan, avasin ensimmäisen sivun ja luin ensimmäisen virkkeen. Näinhän se on. Heikkouksilta ei kukaan meistä ole välttynyt. Eivät edes maailmanluokan huippujohtajat. Mutta mitä sitten. Ja mitä heikkouksista. Miksi ei käännettäisi katsetta vahvuuksiin?

Niitäkin on meillä kaikilla. Kukaan ei ole välttänyt vahvuuksilta. Toinen asia on sitten se, miten niitä osaa tunnistaa, hyödyntää, kehittää. Tai vielä hankalampi: miten heikkoutensa tunnistaa, miten niitä pystyy kehittämään, mitkä niistä on mahdollista kääntää vahvuuksiksi. Tai ainakin vähän heikommiksi heikkouksiksi.

Johtajuuden salat on Anneli Valpolan, konkarijohtajan uusi teos, jossa kokemus puhuu. Sitä ei olisi syntynyt ilman pitkää tietä, näkemyksiä, kokemuksia, kuulemista ja puhumista. Se on suoraa puhetta jalat maassa. Ilman salaisuuksia, kaikki julki tuoden.

Ensiksikin johtamaan oppii vain johtamalla. Voit käydä kaikki hienot kirjekurssit johtamisen korkeimmassa opinahjossa, suorittaa tuhat opintopistettä johtamisen teorioita, mutta johtajaa sinusta ei niiden avulla tule. Ei auta kuin astua leijonankitaan, testata taitojaan, oppia käytännössä.

Johtaja et myöskään ole, ellei sinua haluta johtajaksi. Jos johdettavasi eivät ole sinua valmiita tukemaan, jos et saa kumppaneita, voit olla toki titteliltäsi vaikka koko maailmankaikkeuden pääjohtaja, mutta Johtaja et ole.

Sitten vielä se kuuluisia konteksti: tilanne valitsee johtajan, ei johtaja tilannetta. Yhtä johtajuuden mallia ei ole olemassakaan, sama tyyli ei toimi kaikissa tilanteissa. Eikä tässäkään vielä kaikki. Hyvä itsetuntemus on a ja o. Sillä tavalla johtajaksi kasvetaan, itsensä tuntemalla ja vain niin on mahdollista toimia oikein erilaisissa tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa.

Salaisuuden verho on nyt raotettu. Lisää suoraa tekstiä uutuuskirjassa Johtajuuden salat.

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

Vastaa