Aina ei laulata

”Joka päivä kun tekee yhden asian edellistä paremmin, saa melkoista kilpailuetua.”

janne_jaaskelainenYrittämisen puutteesta ei kirjailija Janne Jääskeläistä ainakaan voi syyttää. Uusin Älä yritä! -teos on mutkatonta puhetta kirjoittajansa tyyliin. Kirjan opit eivät ole teoriaa sovellettuna käytäntöön tai kauppiksen yrittäjyyskurssin lopputyö referoituna, ne ovat elettyä elämää. Yrittäjän elämää.

Vai mitä sanotte tästä? Jos on tehnyt konkurssin 18 vuoden iässä, saanut kullankaivamisbisneksen velat niskaansa, maksanut niitä 15 vuotta – ja silti edelleen yrittää. Tätä sanoisin yrittäjäasenteeksi isolla alkukirjaimella.

Ihan kaikkea ei yrittäjä-Jannekaan kuitenkaan yritä. Hän ei yritä laulaa. Itseään hän kuvailee suorapuheiseen tyyliinsä ”todella huonoksi laulajaksi”. Todisteena tästä on koulun laulukoe, josta Janne sai arvosanaksi plussan päälle kasin, 8+. Ei laulutaitojensa takia vaan lupauksensa vuoksi. Numero tuli siitä, että hän lupasi olla laulamatta.

Vedän sanani takaisin. Tuohan on juuri yrittäjän toimintaa pähkinänkuoressa. Yrität, et ihan onnistu, mutta neuvottelet silti parhaan mahdollisen lopputuloksen. Itsehän en aikoinani ymmärtänyt laulukokeessa ehdottaa, että sulkisin suuni. Tuloksena jotain kuutosen ja seiskan väliltä. Koska olen todella huono laulaja.

Kesäkuun uutuuskirjan Älä yritä! takana on kirjailija Janne Jääskeläinen, joka on julkaissut useita ammattikirjoja. Tämän varmaan tiesittekin, mutta sitä ehkä ette, että oikeasti hänen sydämensä sykkii scifi- ja fantasiakirjallisuuden tahtiin.

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

Vastaa