Nyt puhutaan Fruugosta

Kukaan_ei_puhu_fruugosta_MockUpSiitä puhuvat nykyään kaikki. Sitä tekevät nykyään kaikki. Siitä suorastaan kohistaan. Vähintäänkin muotia se on.

Yrittäminen. Startupit eritoten. Koodit kehiin, litratolkulla cocista, tennarit, huppari, tyhjiä pizzalaatikoita lojumassa siellä täällä, ryhti vähän niin ja näin, kellokallesta ei tietoakaan, työhyvinvointipäivistä, pekkasista ja saldovapaista nyt puhumattakaan. Kliseitä on helppo keksiä.

”Lack of passion is fatal.” Tässä uusi työnteon ismi. Suuri idea. Pientä, jolla pärjäisi juuri ja juuri, ei edes yritetä. Suoraan isoon maailmaan, miljoonan liikevaihto ei ole tavoite eikä mikään.

Ja mikäpäs siinä koodatessa, kun mielessä välkkyy kuningasidea. Allekirjoitan tämän itsekin: Vaatimattomuus harvoin kaunistaa, ei kukaan sinuun usko, ellet usko itseesi, hulluimmat ideat ovat usein ne parhaat, jos ei yritä, ei mitään saavuta.

Mutta jokainen epäonnistuu välillä. Kaikki lennokkaat ideat eivät saa siipiä alleen, vakuuta rahoittajia, suurta yleisöä, jää kestohiteiksi, valloita maailmaa. Mutta mitä sitten? Epäonnistumisistaan kertovat rohkeat yrittäjät teoksessa, jossa vihdoin puhutaan Fruugosta. Yrityksestä, josta kaavailtiin suuria, yrityksestä, josta ei suurta lopulta tullutkaan, yrityksestä, josta ei paljon julkisuudessa puhuta. Vaikka ehkä kannattaisi. Fruugossa oli yritystä. Siinä oli draivia, tekemisen meininki, yritystä ja osaamista. Juuri siksi siitä kannattaa puhua. Ei epäonnistumiselle naureskellen – siihen ei ylipäänsä kenelläkään voi olla varaa – vaan oppien. Analysoiden, pohtien, oivaltaen.

Tätä on elämä. Tätä on yrittäminen. Lauantaina vietetään Yrittäjän päivää. Jospa puhuttaisiin silloin Fruugosta?

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

Vastaa