Aikuisenakin voi vielä oppia

Kirjamessuilla Tony Dunderfeltin kanssa kuuntelemisesta keskusteli Taina Parviainen.

Kirjamessuilla Tony Dunderfeltin kanssa kuuntelemisesta keskusteli Taina Parviainen.

Miksi ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu? Niinpä. Kliseinen juttu, joka unohtuu valitettavan usein. Silti monella tilanne taitaa olla päinvastoin. Puhetta tulee useamman suun edestä, mutta kuunnella ei edes kahden korvan vertaa.

Kuuntele ja tule kuulluksi syventyy kuuntelemisen taitoon ja toisaalta meille kaikille välttämättömään kuulluksi tulemisen kokemukseen. Fyysinen läsnäolo ei riitä. Jos palaveriin mennään iltapäivälehtiä puhelimesta selaten tai kauppalistaa miettien, on se kaikille ajan hukkaa. Toisaalta kuvittele tilanne, johon olet valmistanut esityksen ja puhut aiheestasi innostuneesti, mutta huomaat paikalla olijoiden ilmeistä ja eleistä, etteivät he kuuntele ollenkaan. Heidän päässään pyörii ihan muuta. Mille tuntuu?

Vanha sanonta ”ottaa kuuleviin korviinsa” kertoo kuulluksi tulemisen tunteesta ja sen tarpeellisuudesta. Se kertoo kuuntelijan kiinnostuksesta ja ei-kiinnostuksesta paitsi asiaasi, myös sinuun ihmisenä. Tai ainakin näin se on helppo tulkita, ja tämän tulkinnan me monesti teemme.

Oletko sinä hyvä kuuntelija? Totuuden saat selville Kuuntele ja tule kuulluksi -teoksen testin avulla. Uskallatko testata itsesi? Jos testitulos ei ihan hiponut taivaita, kuulin (!) Kirjamessuilla lohdullisen ajatuksen Tony Dunderfeltiltä: Kyllä aikuinenkin voi oppia. Ei kun kuuntelujumppaamaan.

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

Vastaa