Onko kiire kaverisi?

vähemmän suorituksia_markkinointikansi_1709_2015.indd

Olen aistivinani Suomessa kiireen ihailua. Olenko totaalisen pihalla (usein olen) vai oletko joskus tehnyt saman havainnon? Kun on kiireinen, on tärkeä, kaivattu ja varmasti menestynytkin. Kun juoksee kieli vyön alla päivästä toiseen ollen koko ajan hieman myöhässä joka paikasta, näyttää suositulle, tarvitulle, kaivatulle.

Luin jokunen vuosi erään eläkkeelle jääneen yritysjohtajan haastattelun, jossa hän kertoi kiireisistä vuosistaan pörssiyhtiön johdossa, ympärivuorokautisista työpäivistään ja siitä, mikä shokki oli, kun kaikki kiire loppui. Kuin seinään. Eläkeläisen puhelin ei enää soinut. Mihinkään ei tarvinnut mennä, kukaan ei odottanut. Ja vaikka toisaalta sai mennä ja tulla miten lystäsi ja olla vastuussa vain itselleen, oli tämä melkoinen kriisi.

Tällä tarinalla on onneksi onnellinen loppu. Johtaja opetteli vähitellen oman aikataulunsa herraksi – ja nauttii eläkepäivistään. Myös toisenlaisia, karuja ja surullisia loppuja tiedämme, kun hikihölkkä loppuu juuri kiireen seurauksena puhjenneeseen vakavaan sairauteen.

Näitä tarinoita lukiessa on hankala ihailla kiirettä ja kiireisiä. Entä mistä kiire johtuu? Voisiko syynä ainakin joskus olla hankaluus hallita omaa ajankäyttöään, kyvyttömyys sanoa ei, ymmärryksen puute siitä, ettei kaikkien kiireisin saa aina kultaista pokaalia?

Pahin tunne on silloin, kun ollut hyvin kiireinen, mutta takaraivossa tikittää ajatus, etten ole saanut mitään aikaan. ”Oli niin kiire, etten saanut tätäkään minulle tärkeää asiaa hoidettua.” Oman ajankäytön voi saada hallintaan ilman mahdotonta tahdonvoimaa ja täysmuutosta elämässään. Joskus (tai useimmiten) yksinkertainen on kaunista – ja tehokasta. 5aDay on menetelmä, jolla huomaat taas saavasi aikaan. Tulet keskittyneeksi siihen, mihin oikeasti haluat, ja jättäväsi turhan puuhailun vähemmälle.

Ota aika haltuusi. Tutustu uutuusteokseen Vähemmän suorituksia, enemmän saavutuksia. Olet myös lämpimästi tervetullut teoksen julkistamistilaisuuteen tällä viikolla perjantaina 6.11. Ilmoittaudu maksuttomaan tilaisuuteen etukäteen.

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

Vastaa