Asennejohtaja-kirjan vaikuttava joukko – mukana on yli 15 ammattilaista ja johtajaa

Asennejohtaja_MockUpIdea tähän kirjaan syntyi huomatessani, että aina kun keskustelen esimiesten ja johtajien kanssa asenteesta, heidän silmänsä syttyvät. Toimeksiantoina toteutettujen muutosohjelmien tuloksia pohtiessani oivalsin, että asenne on asia, jossa olisi hyvä sukeltaa syvemmälle asiakkaiden kanssa, jos halutaan vielä syvällisemmin parantaa heidän kokonaistilannetta. Eteeni avautui tutkimaton maisema, tallaamaton tie. Maailmalla asiaa on tutkittu paljonkin.
Mielen toimintaa ja asenteisiin vaikuttamista halutaan ymmärtää, oppia ja tutkia nälkäisesti kaikilla aloilla, missä ollaan tekemisissä ihmisten kanssa – myös bisneksessä.

Työssäni olen saanut todistaa, miten motivoituneita ihmiset ovat työhönsä ja miten sitoutuneita he ovat työnantajaansa. Olen päässyt näkemään, miten vahvasti esimiehet uskovat tiimiläisiinsä, osoittavat heille arvostusta ja panostavat ihmisten kehittymiseen. Päinvastaisiakin kokemuksia mahtuu varmasti joukkoon. Mutta ammattilaisena ja johtajana kasvaminen on Asennejohtaja -kirjan positiivinen perusvire. Kirjan äänensävyä värittävät eteenpäin meneminen, myönteisyys ja rohkeus.

Asenne ratkaisee kohtaamisissa, yhteistyössä ja tulosten saavuttamisessa, oikeastaan kaikessa elämässä. Hyvällä asenteella energisoidaan, herätetään luottamusta ja synnytetään menestystarinoita. Jaksetaan ne viimeiset metrit. Selviydytään vaikeista tilanteista. Kehitytään. Voitetaan.

Työyhteisössä kollegoilla on suuri vaikutus toistensa asenteisiin. Asennejohtajuus on itsensä johtamista; se on vaikuttamista oman asenteensa kautta, esimerkkiä ja suuntaa näyttämällä. Sielläkin, missä on itseohjautuvuutta ja johtajapositioita ei korosteta rakenteellisesti, tarvitaan johtajuutta. Johtajuuden nälkä ei poistu koskaan.

Johtajan asenne on erityisen tärkeä – sillä on suora vaikutus monen muun ihmisen asenteeseen. 

Johtajat törmäävät työssään päivittäin hyvin erilaisiin asenteisiin tehtävänsä moniulotteisuuden johdosta. Johtajan toiminta on joka hetki ihmisten katseen alla. Vaikka johtaja ei olisi edes huoneessa läsnä, hänen johtajuutensa vaikuttaa ihmisiin. Johtajuus vaikuttaa ihmiseen jopa työsuhteen päättymisen jälkeen, vielä vuosia.

Sain suuren kunnian haastatella kirjaan ihmisiä, jotka ovat osoittaneet asennetta. Heidän tarinansa tuovat lukumatkalle ainutlaatuista syvyyttä; johtajuutta ja elämänkokemusta.

Kirjaan haastatellut ovat osoittaneet pitkällä aikavälillä asennetta ja johtajuutta omassa elämässään ja työssään.

Mukana kirjassa ovat liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen, vuorineuvos, pitkän uran elintarviketeollisuudessa tehnyt ja tuhansien ihmisten asenteen muuttanut Simo Palokangas, Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo, Talouselämän nimeämä Suomen vaikutusvaltaisin päättäjänainen 2013-2015, Hankenin Professor of Practice Anne Brunila, Bisnesnenkeli ja Vision+-kasvuyritysrahaston perustajaosakas Tero Ojanperä, viestintäalan ammattilainen, yrittäjä ja konsultti Terho Puustinen, Neste Oyj:n öljyn vähittämismyynnin johtaja, Lidlin rakentaja Suomessa Antti Tiitola, monisarjayrittäjä ja Seedin toimitusjohtaja Marko Parkkinen, hallitusammattilainen ja juristi Kirsi Komi, SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala, Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen, hallitusammattilainen, kaupan konseptien ja brändien kokenut liiketoimintajohtaja, Aallon Executive in Residence –kunniatehtävässä toimiva Marina Vahtola, Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö, lääketieteen tohtori, eMBA Päivi Sillanaukee ja mentori, teologi, kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten. Lisäksi kirjassa on sporttisissa merkeissä katsaukset kahden yrittäjän toimintaan: Frisbeegolfin kansainvälistä kasvu- ja markkinointitarinaa raottaa Jussi Meresmaa ja johtajien kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kannustaa Personal Trainer Tomi Kokko.

Kirja on ajankuvaa ajankohtaisista asioista: osaamisesta, ammattilaisuudesta, huippusuorituksista, johtajuudesta, tulevaisuudesta, ihmisenä kasvamisesta, liiketoimintojen rakentamisesta, hyvinvoinnista, startupeista… Tarinoiden kautta saat monipuolisen katsauksen asenteeseen.

Sen lisäksi, että halusin käydä keskusteluja ja kirjoittaa kirjan, halusin myös, että tähänastinen 10-vuotistaipaleeni ammatillisen aikuiskoulutuksen ja valmennuksen saralla summautuu kirjassa. Uskon ihmisen mahdollisuuksiin kehittyä ja kehittää itseään koko elämänsä ajan.

Tämä kirja on mentorisi.

Tämä kirja on kirjoitettu sinulle, joka haluat kasvaa johtajuudessa ja pohtia asenteen merkitystä osana ammatillista kasvuasi ja liiketoiminnan kehittämistä.

Kirjoitin tämän kirjan ennen kaikkea mentoriksesi. Kirja tarjoaa mahdollisuuden uusien ajatusten oivaltamiseen myös sellaisille ihmisille, joilla ei ole keskustelukumppania tai sparraajaa. Kirjassa on ajatuksia ja näkökulmia, joita olet saattanut pohtia jo pitkään. Kirja koostuu kolmesta osiosta: valinta, vastuu, vaikutus. Asennejohtaminen nivoutuu näihin kolmeen kokonaisuuteen.

Asenne voi toimia puolestasi tai sinua vastaan. Asenne voi auttaa selviämään elämässä ankarista olosuhteista ja vaikeista tilanteista, sen avulla voit voittaa pelot ja kääntää epäonnistumiset onnistumisiksi. Poikkeuksellinen asenne erottuu aina joukosta – niin hyvässä kuin pahassa. Voit aina valita, miten suhtaudut asioihin tai ihmisiin, ulkoisista olosuhteista riippumatta.

Nyt jos koskaan on aika pysähtyä pohtimaan asenteen olemusta. Millainen asenneilmasto työpaikoilla vallitsee? Miksi johtajan asenne on tärkeä? Miten asenteisiin voi vaikuttaa? Millaista asennetta ja osaamista tulevaisuudessa tarvitaan? Mukanasi tällä matkalla on upea ja vaikuttava joukko mentoreita.

Kirja julkaistaan 24.11.2015 Kauppakamarissa.

Minun oli pakko kirjoittaa tämä kirja; rohkaisuksi.
Tapahtuupa elämässäsi mitä tahansa, asenne on valinta.
Luota, yritä, kokeile, innosta, onnistu, valloita, epäonnistu, nouse, paina vaan menemään.
Kaikki on mahdollista.

Marjo Huhtala

Tilaa kirja ennakkoon täältä

2 kommenttia artikkeliin ”Asennejohtaja-kirjan vaikuttava joukko – mukana on yli 15 ammattilaista ja johtajaa

  1. Paluuviite: Mentaalivalmennus ja asenne | Mandare

  2. Paluuviite: Asenne on johtajan oma valinta - MandareMandare

Vastaa