Tapojeni orja

vähemmän suorituksia_markkinointikansi_1709_2015.inddKlik, tietokone auki. Kops, kahviautomaatille tyhjän mukin kanssa. Kipkop, takaisin työpöydän ääreen täyden kupin kanssa. Naps, meiliohjelma auki. Joka aamu, maanantaista perjantaihin.

Mitä? En kai vain ole tapojeni orja? Vähän se kieltämättä sille kuulostaa! Lisäksi tunnun tekevän tämän kaiken ikään kuin automaatiolla ajattelematta ja varsinaista päätöstä tekemättä. Jalat vain vievät.

Tosi asia kuitenkin on, että jokainen tehtävä, johon tartun, on oman valintani seuraus. Se kuinka hyvin valintani tiedostan, on toki toinen juttu. Olen rutinoitunut – hyvä ja huono juttu samassa paketissa.

Toisaalta rutiinit ja tavat auttavat meitä selviämään arjesta vähällä vaivalla, toisaalta jokin tapa saattaa aiheuttaa turhautumista ja tyytymättömyyden tunteen. Hyvä tapa siis nostaa energiaa, saat aikaan ja haluamiasi tuloksia. Huono tapa sen sijaan heikentää aikaansaamisen fiilistä ja vie vaikutuksiin, joita et halunnut.

Vähemmän suorituksia, enemmän saavutuksia -teos antaa oivaltavia vinkkejä huonoista tavoista eroon pääsemiseksi ja pistää ajattelemaan. Yksi avaimista on valintojen tiedostaminen, toinen tieto siitä, että huonot tavat juurtuvat helpommin niiden välittömän palkitsevuuden vuoksi. Voi miten mahtavalle levy suklaata maistuukaan. Mutta olo ei välttämättä ole yhtä autuas enää levyn loputtua. Sama on töiden kanssa. Aamulla läpi kahlatut meilit luovat aikaansaamisen tunteen, mutta samalla hukkaantuivat keskittymisen kannalta päivän parhaat aamutunnit.

Toiminnan lähtökohtana ovat tarpeet. Jos ne tulevat tyydytetyiksi, jatkamme helposti samalla kaavalla. Jos eivät, muutamme toimintaa. Entä jos pysähtyisit seuraavan kerran jonkin rutiinin ääreen ja kysyisit itseltäsi, mitä haluat saavuttaa tekemiselläsi. Jos se on juuri se, mitä saavutatkin, anna mennä. Ellei näin ole, voisiko tässä olla muutoksen paikka. Pienikin korjausliike ja olet tyytyväinen tuloksiisi. Ja se on ainoa, mikä merkitsee.

Simila26201_OGO7571– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

ps. Ehei, ei minun rutiinitoimintani perjantaihin lopu. Nipsnaps, kahvikone päälle. Maitosäiliö täyteen. Shhh, cappuccinon hurmaava tuoksu täyttää keittiön. Se on lauantaiaamu se. (Tällä rutiinilla saan juuri sen, mitä tavoittelenkin. Viikonloppufiiliksen.)

Vastaa