Etuliitteellä vai ilman?

Huippunaiset_kansi_orig72

Esimerkkejähän riittää. Meillä on pappeja ja naispappeja, lentäjiä ja heidän joukossaan muutama naislentäjäkin, jääkiekkoilijoita ja naisten jääkiekkojoukkueita. Ymmärsit varmaan, mitä haen takaa?

Joitakin ammatteja tulee kyllä mieleen myös mies-etuliitteellä. Mutta harvemmin. Tiedättehän ne miessairaanhoitajat? Ja siitä taas tulivat mieleen naislääkärit.

2000-luvun Suomessa sukupuolella on edelleen merkitystä. Vaikka moni muistuttaakin heti sormi pystyssä, että onhan miehissä ja naisissa eroa. Niin on, sitä harva kieltää. Sen sijaan naisten euro jää edelleen alle euroon, suurin osa yritysjohtajista on miehiä. Vaikka olemme tasa-arvon suoranainen mallimaa, se ei näy edelleenkään naisten etenemisessä johtotehtäviin. (Tämä ei perustu mutu-tuntumaani vaan kylmään – tai pikemmin tosi kuumaan – faktaan.) Olemme itse asiassa EU:n keskiarvon alapuolella naisjohtajien osuudessa!

Eipä sillä, etteikö kehitystä olisi tapahtunut. Muistatte varmasti sen yhden ja ainoan, ensimmäisen, muttei viimeisen naispresidenttimme ja onpa nainen toiminut eduskunnan puhemiehenä ja Suomen Pankin johtajanakin.

Sitten lähes jokaisen bloggaukseni mutta. Siis mutta: tämä ei riitä. Ei sitten ollenkaan. Naiset nostetaan nyt huipulle. Eikä ihan miten tahansa vaan tyylillä, tiedolla, taidolla ja huikealla verbaalisella teoksella. Huippunaiset Maaretta Tukiainen ja Jaana Villanen ovat kirjoittaneet naistenpäivinä – tietenkin – julkistettavan teoksen Huippunaiset. Menestystarinoita, josta huipulla olevien naisten tarinoihin pääsee tutustumaan.

Millainen on ollut huippukapellimestari Susanna Mälkin tie huipulle? Mitä menestyneellä ohjaajalla ja moniosaajalla Mari Rantasilalla on sanottavana aiheesta? Miten Valkoisen talon sisäpiiriin pääsee? Kuinka korkeat korot huipulle tarvitaan? Minna Parikan tarina on tästä oiva esimerkki! Ison huippunaisten joukon lisäksi teokseen on haastateltu myös huippumiehiä, huippunaisasiasta luonnollisesti.

Ilmoittautuminen huippujulkkariin 8.3. on käynnissä. Varmista paikkasi ja ilmoittaudu mukaan.

– Piia Similä, asiantuntija, julkaisut / Helsingin seudun kauppakamari

Vastaa