Kirjanvalmistukseen tutustumassa

20 Kes

Kirjojen matka käsikirjoituksesta valmiiksi teokseksi on pitkä ja monivaiheinen. Pisimpään kirjan parissa työskentelee luonnollisesti kirjailija itse ja hänen jälkeensä kustannustoimittaja, mutta vielä painossa kirjan tekoon menee keskimäärin kaksi viikkoa.

Monet kauppakamarin kirjat on valmistettu suomalais-virolaisena yhteistyönä MeediaZonen ja Greif-kirjapainon kanssa. Toukokuussa toimitus matkasi Tarttoon katsomaan, miten kirjat käytännössä syntyvät.

Räntäsade ei matkantekoa haitannut, ja isäntämme Kristo Meius MeediaZonesta ehti Tallinnan ja Tarton välillä kertoa yhtä ja toista mielenkiintoista niin Virosta kuin painoteollisuudestakin sujuvasti suomeksi.

Perillä meidät toivotti tervetulleeksi Greifin hallituksen puheenjohtaja Kalle Rannu, joka kertoi painotalon toiminnasta ja historiasta. Nykyiset toimitilat on otettu käyttöön vuonna 2009, ja ne ovat tilavat ja modernit ja varta vasten kirjapainotoimintaan suunnitellut. Vanhojen kirjapainoaikojen muistoksi aulassa oli kuitenkin esillä hieno painokone 1800-luvun puolivälistä.

painokone

Tervetuliaisten jälkeen toimitukselle tarjottiin herkullinen lounas jälkiruokaa myöten, ja virkistyneet matkalaiset pääsivät opastetulle kierrokselle kirjapainon tiloihin.

Esivalmistuksessa Mait Land kertoi, mitä kirjojen pdf-tiedostoille ensimmäiseksi tapahtuu, kun ne lähtevät kustantamosta painoon. Tarkka aineiston läpikäynti ja tarkistus esivalmistusvaiheessa takaa korkean laadun lopputuotteessa eli asiakkaalle lähtevässä kirjassa. Kauppakamari saikin kiitosta siitä, että taittajamme ja kannentekijämme ovat huolellisia – tiedostoista löytyy harvoin puutteita tai korjattavaa.

Talossa oli vaikuttava paperivarasto, jonka ansiosta tavallisimmille papereille painettavat tuotteet saadaan tuotantoon nopeasti, kun papereita ei tarvitse erikseen niitä varten tilata. Papereiden kuivuudella on kuitenkin vaikutusta mm. painojälkeen, joten ennen valmistuksen alkamista niitä on säilytettävä oikeassa kosteudessa ja lämpötilassa muutaman vuorokauden ajan.

Tekninen johtaja Jaan Laas kierrätti meitä tuotantosalissa laitteelta seuraavalle tuotantoprosessin mukaisessa järjestyksessä ja vastasi kärsivällisesti kysymyksiimme. Erityisen suuren vaikutuksen tekivät Komori- ja Heidelberg-laitteet, jotka pystyvät painamaan 12 000 – 15 000 arkkia tunnissa, samoin kuin kirjan kansien foliointiin (kultaukseen) käytettävän laitteen käyttäjä, joka oli ilmiömäisen näppäräkätinen.

Kuvassa isäntämme uuden Heidelberg-painokoneen edessä (vasemmalta):

Jaan Laas, Kalle Rannu, Kristo Meius ja Mait Land

IMG_20170510_141718.jpg

Kiinnostava oli myös lankaompelukone, jonka väri oli ferrarinpunainen. Kyseistä laitetta valmistava tehdas sijaitsee Ferrarin autotehtaan naapurissa, ja koska laite on maailman nopein lankaompelulaite, oli Ferrarilta pyydetty ja saatu lupa käyttää koneessa kuuluisaa punaisen sävyä. Lankaompelukonetta käytetään varsinkin suurikokoisissa kirjoissa, koska ne on syytä lankaommella, jotta ne kestävät paremmin ahkeraa lukemista eivätkä sivut irtoile.

Kovakantisten kirjojen valmistuksessa on pehmeäkantisiin verrattuna enemmän vaiheita, kuten päänauhan kiinnitys, mahdollisen kirjanmerkkinauhan lisääminen, kansilehtien liimaaminen ja selän pyöristys. Muutaman millin virhe kansitiedoston koossa pilaisi koko erän, joten tässäkin kohtaa esivalmistuksen huolellinen tiedostojen tarkistus on tärkeää.

Tuotannossa työn alla oli parhaillaan valtava määrä erilaisia almanakkoja ja kalentereita. Kirjatuotanto jakaantuu Greifissä vuodelle yleensä melko tasaisesti, joskin kesällä painetaan paljon koulukirjoja ja keväällä esimerkiksi lukuvuosikalentereita. Kiireisempiä aikoja voivat aiheuttaa myös muun muassa suuret kirjamessut.

Kiinnostavan kierroksen jälkeen saimme vielä tutustua erilaisiin näytekirjoihin. Kenties meiltä jonakin päivänä vielä ilmestyy kirja, jossa on pyöristetyt kulmat tai kannessa luukkuja.

Kiitos vielä isännillemme mielenkiintoisesta tutustumiskäynnistä!

Teksti: Leena Viitala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: